Print Friendly, PDF & Email

5 načina da vaši zaposleni uživaju u svom poslu

“Ponekad osećam da sam zarobljen na svom trenutnom poslu i voleo bih da se zaposlim na drugom mestu” – rečenica je na koju je potvrdno odgovorilo 84% zaposlenih u istraživanju koje je sprovela kompanija Right Management. Kao poslodavac koji želi da njegova firma napreduje, svakako bi trebalo da razmislite šta da učinite da iskaz vaših zaposlenih ne bude ovakav. U suprotnom gubite ono što presudno utiče na razvoj vašeg biznisa – ljude. Ono što je sigurno jeste da bi vas gubitak talentovanih mnogo koštao, pogotovo ako ih vaši konkurenti prepoznaju.

Ukoliko su vaši zaposleni nemotivisani, oni neće davati svoj maksimum čak ni pri obavljanju zadataka koji im prijaju. Atmosfera na poslu neće biti dobra, a to može imati značajne posledice. Dobar poslodavac bi zbog toga trebalo da jednako vodi računa kako o prihodima svoje firme, kvalitetu svog proizvoda i razvoju, tako i o svojim zaposlenima. Oni su ono što vašu firmu čini jedinstvenom. Ukoliko su oni zadovoljni na svom radnom mestu, to će se nesumnjivo odraziti i na kvalitet vašeg proizvoda, a posredno i na zainteresovanost potrošača za vaš brend. Upravo zbog toga, navodimo vam 5 interesantnih načina da radni dan svojim zaposlenima učinite boljim. Njihov pozitivan stav prema radu doneće vam dosta koristi.

5 načina da vaši zaposleni uživaju u svom poslu

1. Posao može biti zabavan!

Da li se vaši zaposleni raduju zajedničkim sastancima i aktivnostima, ili im je muka pri samoj pomisli na okupljanje tima? Kako istraživanje pokazuje, zabava na radnom mestu jedan je od važnijih faktora za pozitivan stav prema poslu. Naravno, radno mesto ne bi trebalo da liči na igraonicu i da zaposlene odvlači od njihovih primarnih zadataka, ali ukoliko samo malo kreativnosti uložite, shvatićete da nije teško napraviti atmosferu kojoj se zaposleni raduju. I za koju će vam oni biti zahvalni, i odužiti se kroz kvalitet svog rada. Na primer, možete otpočeti svaki sastanak sa zaposlenima nekim interesantnim klipom sa YouTube-a. Kada je ovo isprobano u praksi rezultat je bilo to da nijedan zaposleni nije kasnio na sastanak.

2.Vaši zaposleni imaju život i van posla!

Dobar poslodavac mora shavtiti da zaposlenima treba omogućiti ostvarivanje i u drugim sferama života. U dobu vladavine kapitalizma razlika između radnog vremena i slobodnog vremena polako gubi granicu. Ogroman procenat zaposlenih svoj posao ne ostavlja na poslu. Čak sve više korporacija samo podstiče one zaposlene koji su dostupni 24 sata dnevno 7 dana u nedelji.  Upravo zbog ovoga je važno poznavati potrebe vaših zaposlenih. Na taj način ćete steći njihovu odanost. Pokušajte da uključite njihove članove porodice  u neke aktivnosti. Naravno, nemojte zapostaviti i one zaposlene koji su single. Takođe, uvek kada poželite da kontaktirate zaposlenog van radnog vremena zapitajte se da li je zaista neophodno da upadate u njihovo lično vreme. Oni će to svakako znati da cene.

3. Ohrabrujte svoje zaposlene!

I u životu, ne samo na poslu, često reagujemo samo kada nečim nismo zadovoljni. Pomislite samo kako se ponašamo na društvenim mrežama – ukoliko nam se nešto dopadne, samo kliknemo like, a ukoliko nešto nije u skladu sa našim stavom pišemo kilometarske komentare i upuštamo se u rasprave. Takav negativan pristup treba promeniti. I poslodavac i zaposleni će se osećati bolje ukoliko nečije postignuće bude istaknuto i pohvaljeno. Ohrabrite ih, stavite im do znanja da je ono što oni rade značajno, i da su dobro uradili svoj posao. Učinite da budu ponosni na svoj trud, a to će vam se višestruko isplatiti.

5 načina da vaši zaposleni uživaju u svom poslu

4. Pitajte ih za mišljenje!

Osim što treba da ohrabrujete svoje zaposlene, takođe ih treba i kritikovati. Ali kritika treba da bude konstruktivna. Međutim, nemojte zaboraviti da i njih pitate za mišljenje. Dobar feedback od zaposlenih pozitivno će uticati na razvoj vašeg biznisa. Dobar feedback, naravno, podrazumeva i negativne komentare o onome što treba promeniti, a dobar je zbog toga što ćete vi, kao poslodavac, pronaći pravi način da ga iskoristite za napredak. Takođe, ne zaboravite da objasnite svojim zaposlenima šta ste zaključili iz njihovih komentara, ali i kako ćete to iskoristiti za zajednički napredak i usavršavanje.

5. Ljudi, ne radnici!

Ono što je najbitnije ostavili smo za kraj – poštujte svoje zaposlene zbog onoga KO oni jesu, a ne onoga ŠTA su! Dozvolite im slobodu i nezavisnost, i shvatite da postoje oblasti u koje su oni bolje upućeni od vas.  Potrudite se da ne pokazujete naklonost ka jednoj grupi zaposlenih. Slušajte ih i inspirišite. Pokažite svojim primerom kakvi biste voleli da oni budu, zarad obostranog zadovoljstva. I ne zaboravite, oni nisu radnici, oni su ljudi!