Print Friendly, PDF & Email

Kvalitetno umrežavanje ili networking nosi gotovo 80% šanse za pronalazak posla. LinkedIn upravo to pruža – priliku da ostavite utisak dobrog poslovnog partnera. Sama mreža poznanstava koju izgradite i vaša stručnost dokazana radnom biografijom koju prikazujete na ovoj društvenoj mreži su odlična referenca za nove poslovne poduhvate. Zato nije slučajno što neki poslodavci pretražuju poslovne partnere anonimno, odnosno u  opciji „private mode“. Na to se odlučuju jer nisu sigurni ko je prava osoba za neki određeni posao.

LinkedIn

Ipak, javni pregled profila je dobar, jer na taj način ova profesionalna društvena mreža beleži rezultate pretraživanja na osnovu kojih možete videti koliko ste traženi, odnosno koliko privlačite pažnju kod potencijalnih saradnika. Obični korisnici mogu da vide nekoliko poslednjih pregleda profila, dok premium korisnici imaju detaljan pregled svih posetilaca.

In1

KAKO DA AKTIVIRAM OPCIJU „PRIVATE MODE“ NA SVOM LINKEDIN PROFILU?

Ako želite da budete anonimni dok gledate tuđi profil, aktivirajte opciju „private mode“ na svom profilu. Na taj način možete da posećujete nečiji profil, a da ta osoba ne zna da ste to vi bili u pitanju. To ćete uraditi tako što ćete u podešavanju vašeg naloga na “Account & Settings” izabrati opciju “Privacy & Settings”. Zatim, unutar opcije “Privacy Controls” izaberite stavku “Select what others see when you’ve viewed their profile”.

in2

Nakon toga biće vam ponuđene tri opcije.  Prva opcija je “Your name and headline”, druga opcija je “semi-private profile” i treća opcija je “You will be in complete private mode”.  Izborom dve poslednje opcije druge osobe neće videti da ste im gledali profil.

Aktviranjem opcije „private mode“ odnosno ograničavanje postavke za javni profil, informacije o tome čiji ste profil pregledavali više puta neće biti dotupne toj osobi. Negativno je to što nećete ni vi moći da vidite ko je zavirio u vaš profil.

in3

Ukoliko pak želite da vidite ko vam je gledao profil, a takođe ne želite da drugi vide da im vi gledate radnu biografiju, moraćete s vremena na vreme da isključite opciju „private mode“.

Samim tim, postavlja se pitanje, da li je korisno da anonimno gledate tuđe profile.

Bolje je da koristite naprednije alate za pretraživanje i budite član poslovnih grupa koje vas profesionalno interesuju. Mnogo ćete lakše pronaći posao koji vas zanima ukoliko, osim imena kompanije ili osobe, upišete i vrstu industrije, lokaciju i ostale ključne reči specifične za to što tražite.

linkedinbizi

Takođe, savetujemo da vaš profil na LinkedInu ne bude samo jedna dugačka stranica teksta. Opcije na LinkedInu vam omogućavaju da odvojite delove teksta i da najbitnije informacije posebno označite i istaknete. To će olakšati preglednost vašeg profila i učiniti ga mnogo zanimljivijim.

I za kraj, podsećamo da je na LinkedIn profilu važno imati preporuke. Te preporuke bi trebalo da budu od osoba sa određenom reputacijom, koja može verodostojno prikazati vaše posebne ili specifične veštine.