Print Friendly, PDF & Email

Kada čujemo za reč franšiza, prvo što nam padne na pamet jeste McDonald’s ili neki drugi lanac brze hrane koji predstavljaju zaštitni znak ovog pojma i legende u poslu. Zato se često sam koncept franšizinga čini kao nedostižan za novopečene preduzetnike, što je naravno, pogrešan stav. Retko ko zna da u Srbiji postoji dobro razvijena franšizna mreža i da je to već oprobani način za uspeh. Danas se bavimo upravo njihovom ponudom u Srbiji, konkretno konceptom preduzeća Eduka plus.

eduka

Osnovni podaci

Eduka plus je osnovana 2009. godine u Nišu kao preduzeće za obrazovanje odraslih i ostalo dodatno obrazovanje. Vrlo brzo je postala jedna od vodećih centara za neformalno obrazovanje u Srbiji. O tome govore brojni zadovoljni polaznici koji su ovladali praktičnim veštinama u poslovanju, a posledica toga jeste činjenica da je Eduka Plus uz pomoć franšize uspela da značajno proširi poslovanje i ostvari zavidan uspeh. Tako danas, osim u Nišu, njihove obuke možete pohađati i u Beogradu, Kragujevcu, Zaječaru, Novom Pazaru, Prokuplju.

Kako funkcioniše sistem?

Logika je sledeća: da biste otkupili bilo kakvu poslovnu ideju i poslovali pod već formiranim brendom, potrebno je ispuniti odgovarajuće uslove, materijalnog i nematerijalnog tipa. Neki vlasnici franšiza čak insistiraju na određenim ličnim osobinama korisnika i više nego na kapitalu. Međutim, analizirajući sistem Eduke Plus, primećujemo da je vrlo lako ispuniti uslove za korisnika franšize. Naime, prema njihovoj ponudi i rečima vlasnika, ulaganja su minorna ili ih gotovo nema. Ono što je neophodno jeste obezbediti uslove za nastavu i to: odgovarajući fizički prostor, 5 računara (čak postoji i opcija manjeg broja), poslovno računovodstveni softver Taur (koji će vam obezbediti vlasnici u slučaju da nije instaliran) i naravno predavač (kojeg vam opet može obezbediti Eduka Plus). Ono što takođe navode kao vašu obavezu jeste da nastavite njihovu dobru praksu u saradnji s polaznicima i da sarađujete sa centrom, poštujući dogovoreno, što su stvari koje se u bilo kojem poslovanju podrazumevaju.

posecenost

Prednosti i isplativost

Najveći i očigledan benefit otkupa ovakvog poslovnog koncepta jeste to što na jeftiniji način imate profitabilan posao u svojim rukama. Posedovaćete njihova znanja i informacije, poslovne veštine koje su dovele do izuzetnog uspeha i najbitnije, njihovu reputaciju. U suprotnom, otkrivanje i izgradnja istih iziskuje mnogo više vremena, a i sredstava. Čak i tada, to samo po sebi nije garancija da ćete razviti kvalitetan biznis. Dalje, ulaganja su zaista minimalna, čak i ako ne ispunjavate pomenute uslove. Uz vrlo malo novca ćete obezbediti prostor i računare, a za ostalo već imate značajnu pomoć od Eduke Plus. Ono što je naročito pogodno za vas, jeste to da vlasnik franšize vodi centralni marketing, odnosno marketing na nivou cele države i tu je za vas da pruži pomoć i kada je u pitanju lokalni marketing. Jasno je koliko je ovo bitno sa aspekta dovođenja polaznika i klijenata.

Što se tiče konkretnije informacije vezane za isplativost, navodimo sledeću analizu: ako upišete samo 5 polaznika za mesec dana, a prosečna cena obuke je 22.000 dinara, vi ostvarujete prihod od 110.000. Od tih 110.000, vi morate isplatiti troškove korišćenje poslovno računovodstvenog softvera u iznosu od 15.000, troškove marketinga okvirno oko 5000 dinara i naravno, franšizu koja iznosi 20% prihoda, odnosno u našem primeru 22.000 dinara. Jednostavnom računicom zaključujemo – vaš profit iznosi 68.000 već u prvom mesecu!

kabinet

Nedostaci

Klasično, nedostatak karakterističan za svaki otkup poslovne ideje jeste što nemate mnogo prostora za sopstvenu kreativnost u menjanju osnove. Tako da, postoji značajno ograničenje ukoliko želite da proširite asortiman obuka. Dalje, ukoliko ste iz manjeg mesta, gde je po inerciji manje ljudi zainteresovano za obuke ovakvog tipa (mada ne mora biti pravilo), ili jednostavno, procenjujete da u vašem mestu ne postoji dovoljno velika tražnja, onda ovo možda i nije koncept za vas.

Zaključak

Kada pobrojimo sve prednosti i mane, uporedimo ih i podvučemo crtu, dolazimo do saznanja da je mnogo više stvari na strani ZA. Minimalna ulaganja, saradnja i ispomoć od strane vlasnika, ali i njihov postojeći imidž i kvalitet usluga trebalo bi da vam budu dobar inicijalni impuls da uložite pametno vaš novac i postanete korisnik kvalitetne franšize Eduke Plus.

 

Nina Bojić

nina@preduzetnik.rs