Print Friendly, PDF & Email

Veoma je bitno pronaći načine kako da štedimo na troškovima štampanja, odnosno. da pronađemo načine kako da štampanje učinimo dugoročno isplativim. Bilo da se radi o štampanju kod kuće ili na poslu, od 10 osoba, barem 9 će sigurno reći da ne postoji mogućnost ekonomične štednje tokom štampanja.

Ova tvrdnja ne mora da bude istinita u svakom slučaju.

Ukoliko zaista želimo da štedimo na štampanju potrebno je obratiti pažnju na više faktora.

 Veoma je bitno odabrati adekvatnu tehnologiju za štampu. Prvi korak je određivanje koja je to suma, koja se želi potrošiti na kupovinu štampača.

Cena štampača, koji štampa u crno-beloj boji je obično mnogo jeftiniji od štampača, koji štampaju u boji.

Takođe postoje razlike i u vrsti štampača. Ako se odlučimo za kupovinu laserskih štampača treba da budemo svesni toga da ih nećemo moći upotrebljavati u cilju zadovoljenja naših hobija, kao npr. da štampamo slike. Ako se ovakvi štampači kupuju isključivo za kućnu upotrebu, najbolje je opredeliti se za neki od modela običnih štampača.

Laserski štampači su dosta skupi, a i njihova potrošnja je dosta velika.

Kupovinu štampača ne treba olako shvatiti.

Veoma je bitno da se prethodno dobro informišemo o tome koliko će biti skupa dodatna oprema, koja će nam biti potrebna za održavanje i upotrebu odabranog štampača. Postoje situacije kada odabrani štampač  ima relativno povoljnu cenu, ali ostala oprema, kao na primer toneri su enormno skupi. Cena tonera (u zavisnosti od toga da li se radi o novim, dopunjenim ili recikliranim tonerima) je veoma varijabilna.

Štampače najčešće treba birati u zavisnosti od namene.

Mnogi se opredeljuju za kupovinu laserskih štampača i to argumentuju time da je brzina štampanja sa ovim štampačima mnogo veća, što je veoma korisno u kancelarijama, gde se ovi štampači pretežno koriste za štampanje tekstualnih dokumenata.

Pored toga veoma velika prednost laserskih štampača je u tome da će odštampani materijal biti mnogo duže postojan, nego kada se štampa sa običnim štampačima. Laserski štampač urezuje jedan specijalan prah u papir, koji je vodootporan, dok ovo nije slučaj sa običnim štampačima.

 

O kupovini štampača treba dobro razmisliti, jer ako ćemo ga koristiti samo jako retko, njegovo održavanje će nas više koštati nego da odemo u neku fotokopirnicu i platimo da nam se odštampaju potrebni dokumenti. Međutim, ako ćemo ga koristiti često, ovo ulaganje će se itekako isplatiti.

 

Bilo da se koriste obični ili laserski štampači, štampači koji štampaju u crno-beloj boji ili u boji, svakako uvek treba imati na umu da se pravilno koriste i održavaju kako bi oni zaista služili svojoj svrsi.

 

Izvorni link: http://www.tonerdiskont.rs