Print Friendly, PDF & Email

Ono što su nekad bile akcije, danas su to kriptovalute. Svima nama su dobro poznate scene iz filmova o Wall streetu gde ljudi kupuju ili prodaju akcije nadajući se nekoj zaradi. Neki jesu zaradili a neki su zauvek propali. Danas svu pažnju odvlače kriptovalute, i možemo slobodno reći da one jesu prava misterija.

Postoje berze gde možete kupiti i prodati kriptovalutu, pratiti njenu potražnju i kako oscilira njena vrednost. Broj kriptovaluta danas dostiže i više od 700. I sada se svi pitaju da li će i ovaj balon pući i kada?

Zanimljive su oscilacije kriptovaluta. Na primer možete kupiti 100 coinova a čija je vrednost 1$ i potrošiti 100$, onda njihova vrednost može narasti  na 2$ što znači da ste zaradili 200$, da ste kupili 1000 zaradili bi ste 2000$. Zvuči primamiljivo!

Vrednost Ethereum-a je u avgustu 2016. godine bila 50-ak centi, danas je njegova vrednost čak  1087,68$. Radi se o oscilacijama koje idu i preko 10000%.

Ethereum price

Gde kupiti kriptovalute?

Najbolje je početi od berze. Tamo možete pratiti prodaju i potražnju za kriptovalutama. Postoji dosta web stranica na kojima možete obavljati kupovinu, na primer iq option,  Coin market Cap, ecd.rs i drugi.

Na većini web stranica možete videti sve kriptovalute koje su na tržištu, obim trgovanja na berzi, cenu pojedinačnog coina, promenu cena u zadnjih 24h kao i grafikone o kretanju neke od valuta.

Naravno ima i onih kriptovaluta čija je vrednost jako brzo porasla a onda i tako brzo pala. Treba napomenuti da su ovakve valute nastale isključivo kao scam ili prevara. Uvek će biti onih koji će pokušati da naprave neku od internet prevara kako bi zaradili novac, tako da je vrlo važno biti obazriv kada je kupovina u pitanju. Ukoliko niste spremni na veći rizik, a pritom ulazite u igru sa malo novca, uvek se možete oprobati u kupovini valuta čija je vrednost mala.

Na primer vrednost NXT je trenutno 0,33$, što znači da Vam za nekih 100 NXT-ovih coina treba oko 35$, što i nije tako skupo.

Recimo da smo se odlučili na kupovinu  NXT. Cena coina je 0,331$, klikom na NXT idemo dalje.

Marketi za kupovinu kriptovaluta

vrednost ntxgrafikon kretanja ntxKlikom na NXT, dobili smo novi ekran i brdo informacija, linkova, najava i još mnog toga. Iznad grafika vidimo sledeće tabove Charts, Markets, Social.

Nas zanima tab Markets. Klikom na ovaj tab dobijamo popis marketa gde možemo trgovati određenom valutom. U popisu možete videti stranice za trgovanje kao i par koji Vam kaže kako možete kupiti određenu valutu, npr. može biti NTX/BTC, što znači da NTX menjate isključivo za bitcoinove ili NTX/EUR, NTX/USD, što znači da NXT možete kupiti i za eure i za dolare.

Najbolje je kupiti deo Bitcoina a onda s njime trgovati dalje.

Kupovina

Ukoliko se odlučite na kupovinu neophodno je da se registrujete na nekoj od web stranica. Neke od ovih stranica će tražiti od Vas pored email i lozinke i dodatne informacije (ime prezime, adresu, grad, broj telefona. Što je i opravdano jer osoba koja kupuje kriptovalutu na berzi ne sme biti anonimna.

Važno je da je razmena kriptovaluta anonimna, ako pošaljete jedan bitcoin to niko ne mora znati niti može pratiti vaše transakcije. Ali ako kupujete na berzi to mora biti javno.

Gde možemo čuvati kriptovalute?

Mogu se čuvati na stranici gde smo obavili kupovinu ili u walletu. Ukoliko se odlučimo na čuvanje na accountu neke od stranica svakako ćemo brže reagovati na pad ili rast cene valute, pa ćemo je u skladu sa tim prodati ili kupiti.

Wallet je mobilna aplikacija, i možda svakako sigurniji način čuvanja kriptovalute. Tačnije ovde se čuvaju podaci o kriptovalutama, one ne postoje fizičku u Vašem walletu, već samo na blockchainu gde se zapisuju sve transakcije.

Zaključak

U konačnom sama kupovina i prodaja kriptovaluta je vrlo jednostavna. Ukoliko se odlučite na kupovinu neke od valuta, prvo se dobro informišite o njoj, koja ideja stoji iza nje, koja ekipa ju je napravila, kako misle da joj podignu vrednost. Što više informacija imate lakše ćete doneti odluku o kupovini. http://preduzetnik.rs/da-li-rudariti-ili-investirati-u-kriptovalute/

Sve ovo može biti jako zabavno, možete zaraditi ozbiljnu sumu novca ali isto tako možete i dosta izgubiti. Zato budite oprezni i vucite pametne poteze.