Print Friendly, PDF & Email

Neke stvari jednostavno dobiješ rođenjem. I tu ne možeš ništa. Ne možeš postati mnogo inteligentniji nego što ti geni kažu, ne možeš biti visok dva metra ako ti geni kažu “metar i po”, ne možeš uložiti u biznis ako nemaš, ne možeš poslovati nečim šta je svuda legalno ako tu gde živiš nije, ne možeš se tući sa troduplo većim od sebe i pobediti ga, ne možeš motkom na pušku, “ne može šut sa rogatim” – kaže narod, ne možeš jednostavno protiv svoje prirode, okruženja, porodičnih prilika, rase, državnog uređenja, ne možeš.

to je tačno.

Ako želiš tako da posmatraš stvari. Ako se miriš sa onim šta si rođenjem, vaspitanjem i odrastanjem dobio. Ako se miriš – puko si.

Jesi li čuo za Holandiju? Uglavnom je ispod nivoa mora. A nemaju poplave.

Jesi li čuo za Vijetnam? Amerikanci su bili mnogo moćniji od njih. Nisu ih uspeli pokoriti.

Jesi li čuo za Deni de Vita? Visok je metar i po a holivudska zvezda je.

Jesi li čuo za Napoleona? Bio je visok kao Deni de Vito a osvojio je pola sveta.

Jesi li čuo za Mihaila Pupina? Odrastao je kao čobanin, a postao svetski naučnik.

Jesi li čuo za Stivena Hokinga? Boluje od vrlo progresivne neuromotoričke bolesti, ne može da se kreće ni da govori. A stvorio je teorije koje objašnjavaju postanak svemira i crne rupe.

Jesi li čuo da su mnogi klinci koji su bolovali do astme a osvajali su olimpijske medalje. Andrija Prlainović nam je doneo olimpijske medalje u vaterpolu.

Jesi li čuo da astmu ima Dejvid Bekam, Paul Skols igrač Mančester Junajteda, da su je imali i  Kristofer Riv (Supermen), Betoven, Če Gevara, Liza Mineli, Elizabet Tejlor, američki predsednici: Teodor Ruzvelt, Vudrou Vilson, Džon F. Kenedi, itd itd…

Jesi li čuo da je Betoven, dok je pisao 5. simfoniju “Kad sudbina zakuca” ili “Sudbinska simfonija”, dugovao toliko mnogo za stanarinu da mu je stanodavac pretio da će ga izbaciti… završio je, naravno. Imao je i bipolarni poremećaj i gubio sluh dok ga nije potpuno izgubio. I obogatio se komponujući.

Jesi li čuo za ljude koji uspešno rade, a imaju dijabetes, ne rade im bubrezi, idu na dijalizu, nemaju nogu a plešu, nemaju obe noge a trče na Olimpijadi…

Da li si čuo za Hari Potera? A znaš li da je autorka Hari Potera J.K. Rowling bila gotovo bez novca posle razvoda, živela od socijalne pomoći a u školi je bila vrlo loša. Danas saga o Hariju Poteru vredi 10.000.000.000 US dolara!

Znaš li koliko puta je bankrotirao Edison, Rokfeler, koliko puta su odbijeni Stiv Džobs, Mark Tven, Čarli Čaplin…

Šta je onda tvoje opravdanje da ne pokušavaš i dalje?

Život je put sa mnogo izbora. Svakog dana ih činiš. Jedan od izbora je i odustajanje. Neke život uskrati za dobar start, a oni ipak stignu na cilj. Neki stignu prvi na cilj. Neki stižu uvek prvi na cilj. Uprkos lošem startu.

Kad sudbina zakuca, možda je vreme da joj ne otvoriš vrata i teraš inat. Šta ti misliš?

U ovom tekstu nema linkova, ako te interesuje naći ćeš informacije o ovim ljudima.

Autor : Saša Jovanović, osnivač i CEO adbuka.com, više o njemu možete pronaći na www.sasajovanovic.com