Print Friendly, PDF & Email

Manje – više, svi mi imamo neku naučenu jutarnju rutinu, koju ponavljamo iz dana u dan. Ipak, nismo svesni koliko naši rituali i mantre mogu pozitivno da utiču na naš život. Istraživanja kažu da, bilo da se budimo u 7 ujutro ili 1 posle podne, prvih 20 minuta i naša organizacija njih mogu značajno opredeliti tok našeg dana.

Kad se probudimo, naš mozak funkcioniše na oko 10,5 talasa u sekundi. Opseg od 8 do 13 herca naziva se alfa stanje, ili prag podsvesnog uma. Sigurno vam se nekad desilo da ste u nekom polu – snu, tj. upali ste u san, probudili se i ne znate šta ste upravo sanjali. Tada ste u alfa stanju. Bez preteranog upuštanja u objašnjavanje funkcionisanja moždanih aktivnosti, govorićemo o tome kako istrenirati mozak da podsvesno misli pozitivno i postigne mnogo više.

1. Zaboravite na Snooze dugme!

Deluje naivno, ali je od krucijalnog značaja. Vi ste odlaganjem alarma stavili dan na čekanje i otpočeli jutro prokrastinacijom, što svakako nije kvalitetan start.

snooze

2. Vizuelizujte svoj život

Najbitnija stvar za alfa stanje. Zamislite svoj život za 5 ili 10 godina. Šta će se desiti ako ostvarite svoj cilj? Koncentrišite se na detalje koji vas usrećuju, a zatim na zadatke koje treba da izvršite da biste dostigli zamišljeni uspeh i “zatražite” to od svog uma.

3. Pospremite sobu

Najveći sam protivnik gubljenja vremena na nepotrebne kućne aktivnosti, ali cilj ovoga je psihološkog karaktera. Poenta je raspremiti haos, pomeriti par stvari na svoje mesto ili izneti đubre, a ne ribanje pločica i udisanje kiseline.

4. Odgledajte neki motivacioni video

Kad ste već na dobrom putu,  ono što vam može dodatno pomoći sa samopouzdanjem jeste dobar video upravo takvog karaktera. Vi znate da velika dostignuća nikad nisu laka i da vam je potreban svaki milimetar motivacije da uposlite celu svoju snagu. Zato odgledajte nešto što će vas podstaći na povezivanje vaših namera i akcionih koraka (ako su to prenosi skupštine na youtube-u, preskočite ovaj korak, a i članak).

motivation

5. Uvedite mantru

Bilo kakva afirmacija za podizanje samopoudanja će pomoći, na primer: “Ovo će biti najbolji dan u mom životu”. Ponavljajte to naglas svakodnevno. Pomoglo je Stivu Džobsu, zašto ne bi i vama?

6. Vodite dnevnik

Zapišite neka svoja zapažanja, pozitivne misli, isplanirajte dan. Ukoliko vas nešto muči, stavite na papir i oslobodite se pritiska. Na ovaj način ćete hladne glave, ali visoko motivisani pristupiti svom poslu i ugrabiti svaki uspeh na putu.

Nina Bojić

nina@preduzetnik.rs

dnevnik