Print Friendly, PDF & Email

poslovni sofverPoslovni softveri su napravljeni sa ciljem da vam olakšaju poslovanje. Uz njihovu upotrebu posao u vašem preduzeću će biti objavljen brže, preglednije i pouzdanije. Veliki je broj različitih programa, koji su napravljeni tako da vam pomažu u specifičnim oblastima posla. Na osnovu svoje deltanosi i potreba birate i program.

Prema nekim izvorima, u Srbiji samo deset odsto preduzeća koristi neki ozbiljniji poslovni program. Naravno, ovo je poražavajuća činjenica za državu i njenu privredu. Ali budite sigurni da je tih deset posto preduzeća u vrhu liste uspešnosti. Poslovni softveri, da ne bude zabune, ne rešavaju sve vaše problem i neće vam pomoći ako posao ne radite kako treba.

Ali ako je sve što je do vas odrađeno pošteno, poslovni softveri mogu biti dodatak koji će napraviti razliku između vas i vaše konkurencije. Uz pomoć određenih programa za obavljanje nekih poslova biće vam potrebno mnogo manje vremena. U svakom trenutku imaćete uvid u stanje vaših finansija, ili robe. Iz ovoga sledi da ćete moći da pravite planove ili strategije, pa i konkretne odluke, zasnovane na tačnim i proverenim informacijama. Sve ovo vas bukvalno gura u pravom smeru. Prateći razvoj informacionih tehnologija, poslovni softveri pružaju privrednicima nove mogućnosti i neozbiljno je ignorisati ih. Kod velikog broja ljudi ovo je i dalje bauk, kao što su nekad parne mašine bile bauk, pa su neki nastavili da rade ručno, a neki iskoristili novonastale prilike i otišli daleko ispred konkurencije. Kad su se pojavile mašine, neki su se bukvalno tukli sa njima jer su mislili da će im one preoteti posao. Posla ima dovoljno, a nije preporučljivo da vas istorija zapamti kao savremenog Nika Luda. Softver nije vaš konkurent, ni vaš gospodar, več pomoćnik. Nekad ćete morati da mu se prilagodite, ali od toga ćete više koristi imati vi nego on.

Šta je ERP

EPR ( Enterprise Resource Planning) su poslovni softveri koji pomažu u planiranju upravljanja poslovnim resursima. Ovakvi programi su karakteristični pre svega za velika preduzeća i omogućavaju povezivanje svih segmenata jednog poslovnog sistema. Softver pomaže u upravljanju poslovnim i finansijskim, pa čak i kadrovskim aspektima poslovanja.

Pre uvođenja bilo kog softvera potrebno je izabrati onaj koji vam najviše odgovara. Pre svega treba da se vodite potrebama vašeg posla. Poslovni programi mogu da imaju niz opcija koje će vam delovati atraktivno, ali dobro razmislite da li vam je to zaista neophodno. Jedino je bitno da program pruža dobre mogućnosti za operacije koje ćete vi koristiti. Previše složen softver ne znali i previše dobar. Raspitajte se kod onih koji već koriste poslovni program koji nameravate da kupite. Sigurno ćete saznati nešto korisno.

Sledeći korak je instalacija i prilagođavanje programa. Bitno je podesiti da ga za ono za šta ćete ga koristiti. Naravno, nužna je i obuka za vaše zaposlene, koji će koristiti program. Računajte na neku vrstu bojkota ili opiranja, ali i to će da prođe.

Poslovni softveri će vam, kad sve ovo prebrodite, sigurno unaprediti poslovanje. Imaćete bolji i konkurentniji proizvod i pravi uvid u stanje stvari u vašem biznisu.