Print Friendly, PDF & Email

Reći “NE“ jeste jednostavno, ali nekad to i nije tako lako nekim ljudima. Shvatite da morate imati sistematičnu i principijalnu poziciju kada treba tako nešto uraditi.

1. Znajte šta želite i koji su Vaši prioriteti

Ako možete, planirajte vaše radno vreme i dan! Najbolje je reći “ne“ novim aktivnostima koje se pred Vas postavljaju i koje se ne uklapaju u Vaš plan. Na zapadu se vrlo često kaže „Osoba koja nema svoj plan i cilj služi drugima koji ga imaju“.

Budite načisto koji su Vaši prioriteti: šta trenutno pokušavate da postignete i kada želite to da uradite, kako usmeriti energiju na to što želite uraditi. Morate biti ponekad nefleksibilni. Nove poslovne prilike mogu biti smetnja vašem ustaljenom poslovanju, zato dobro razmislite o njima.

Da bi sve postigli morate odrediti prioritete i držati se njih. Onda ćete biti u mogućnosti da spoznate koje su to poslovne prilike dobre, a koje su samo traćenje Vašeg vremena.

Svaki uspešan posao počinje sa jasnim ciljevima. Ukoliko nemate jasne ciljeve vrlo brzo ćete postati žrtva prevelikog broja obaveza. Nećete biti u mogućnosti da sami odlučujete na šta usmeriti najbolje svoju energiju. Mnogo je bolje ponekad reći “ne“. Naravno, morate biti sigurni i imati definisane ciljeve.

2. Morate biti svesni posledica uzimanja dodatnog posla

Ovo je povezano i sa Vama i sa osobom koja radi sa Vama. Smatramo da je najbolji pristup poštenje i direktnost. Na primer, možete reći: „Ako ovo preuzmem na sebe, druge obaveze će trpeti“. Dakle, Vi jednostavno nećete moći da uradite posao kvalitetno i Vaš posao će krenuti nizbrdo.

Kada nešto ne možete da uradite ili niste sigurni jednostavno recite: „Žao mi je, nisam u mogućnosti da završim taj posao“. Videćete da Vas niko neće pitati zašto već će jednostavno prihvatiti Vaš odgovor.