Print Friendly, PDF & Email

Razvoj tehnologije, ubrzani, instant način života u velikim gradovima, zavisnost od smart telefona, računara, mejlova i telefonskih poziva, u mnogome utiče na raspoloženje, ali i zdravlje ljudi dvadeset prvog stoleća. Ovakva, do maksimuma usijana brzina življenja, čini da stress postaje glavni neprijatelj ljudi, koji mu se ne suprostavljaju, niti ga ignorišu. Mnogi se sa stresom srode, i on počinje da upravlja životima ljudi, upisujući nesagledive posledice po samog čoveka i okruženje. Naporni radni dani, traže odmor. Ukoliko nezaustavljivo srljamo u nove ponore, nimalo ne čudi kada dođe do “pregrevanja”. Stoga je važno svakom poslu pristupati s merom, i u proračunatim trenucima dati sebi oduška. Brojni su načini da se zadovolje i hedonistički prohtevi ili potrebe. Neko bira mirno okruženje, putovanja, šetnju, a nekome, pak, odgovaraju žurke, noćni provod, koncerti. Bilo kako bilo, u pravu su i jedni i drugi. Važno je samo još i to, da i u odmoru treba imati meru.

1.Spa, sauna, masaža

Srbija ima tu prednost, da poseduje ogromno bogatstvo termalnih voda koje imaju lekovita svojstva. To je ono što poslednjih godina i sami stanovnici ovog podneblja imaju u vidu. Banjski turizam je sve više popularan, a mladi se neretko odlučuju da vikende provode upravo opuštajući se u banjama. Stresne situacije brzo se zaboravljaju u spa centrima, salonima za masažu. Saune su takođe zdrave na oba osnova. I mentalno i fizičko pročišćavanje događa se u meditativnim procesima izbacivanja toksina kroz znojenje. Banjski turizam rasprostranjen je širom regiona, a za razliku od nekadašnjih trendova, danas u banje ne idu samo stari i bolesni. Jedan vikend u banji može vam napuniti baterije za nekoliko radnih nedelja. Porazmislite o toj ideji.

3.Fizička aktivnost

Ukoliko živite u velikom gradu, poput Beograda, jako je teško uskladiti brigu o sopstvenom organizmu sa svakodnevnim obavezama. Imajući u vidu da prosečan stanovnik ovog grada provede dobar deo dana u gradskom prevozu ili u saobraćajnoj gužvi, jako je važno obezbediti period u kome ćete se posvetiti svom telu i kanalisanju stresa. Beograd nudi i pregršt mesta na kojima ćete moći da povedete računa o svom organizmu. Osim teretana i fitnes centara, tu su još i parkovi za džogiranje, biciklističke staze. Pola sata fizičke aktivnosti značiće vam da iščistite misli i da se sredite za sledeći radni dan. Tašmajdan, Ada, vožnja bicikle kroz grad…eto nekih predloga.

4.Raj za noćne ptice

Beograd slovi za grad koji dominira u regionu kada je reč o noćnom provodu. Klubovi, kafane, splavovi, diskoteke, pivnice..Naravno, ne treba preterivati sa noćnim životom. Jednom do dvaput nedeljno, ipak, valja se provesti i skrajnuti problem svakodnevice. Dobra zabava, muzika, društvo, po koje piće, to je izvanredan način da se akumulirani stres kanališe. Pri odabiru mesta za vas, u velikom gradu kakav je Beograd, dobro će vam doći vodič kroz zabavna dešavanja u gradu. Na jednom mestu imate mogućnost da vidite šta sve srpska prestonica nudi noćobdijama. Na sajtu beogradnocu.com možete se uputiti u noćni život grada na ušću.

5.Putovanje kao beg od rutine

Podrazumeva se da avanturisti žude za spoznajom novih ljudi, mesta, kulture, flore i faune, nasleđa. Putovanja su pravi način da se nepoznatom priđe sa stanovišta istraživačkog. Upravo zbog te promene ambijenta, svakodnevica se razbija, saznaju se nove istine, a život postaje dinamičniji. Putovanja su odličan način da se otrgnete od stresa, ili na njega makar privremeno zaboravite. Zato, ukoliko živite u velikom gradu, preporučujemo da otputujete na planinu, reku, ili gde god važe zakoni prirode. To će vam sigurno pomoći da posložite misli, i napravite dobru radnu taktiku za dalje.