Print Friendly, PDF & Email

Koliko košta selidba i kako da prođe bez stresa?

Ukoliko je došao dan, da svoj dom preselite na neko drugo mesto, hteli ne hteli, moraćete da napravite dobar plan. Ali, pre nego što se bacite na planiranje, a potom i na izvođenje radova, evo nekoliko činjenica koje ne bi trebalo da vas uplaše, već da vam skrenu pažnju da niste jedini. Kada se selimo, prosečna težina stvari koje prenosimo iznosi oko četiri tone. Između pet i osam soba, stane u oko stotinak prosečnih kutija. Naravno, pojedine sitnice se bace, poneke prodaju, a ostane i onih stvari koje prosto ne mogu naći mesto u novom domu. I dok razmišljate šta ćete sa njima, uvek se nađe neko kome ih možete pokloniti.

Da li je jeftinije uvek stvarno jeftinije?

Prilikom planiranja selidbe, veliki je stres često inicijator i nepraktičnih i ishitrenih odluka. Zbog toga se ponekad kasnije kajemo. Da se to ne bi dogodilo, valja se na vreme organizovati. Ono što je najvažnije, jeste da odlučite kako ćete preseliti svoje stvari. Seljenje stvari bez angažovanja profesionalaca jeste jeftinije. No, ipak, ako želite da se preselite bezbedno i bez prevelikih posledica po stvari i vas, sigurno je bolje rešenje prepustiti to profesionalnoj agenciji za selidbe. Evo o čemu treba porazmisliti pre nego što angažujete profesionalce.

Koliko je selidba zahtevna?

Ovde se vodi računa o tome da li je reč o preseljenju u manji stan, odvajanju od porodice, započinjanja studentskog života, ili o pravoj migraciji koja podrazumeva preseljenje stvari iz kuće i stana velike kvadrature. Razume se, nije reč o istom procesu.

 

Fizička sprema nije zanemarljiva

Ukoliko ste i odlučili da selidbu realizujete sami, porazmislite o tome u kakvoj ste formi i koga ćete od pomagača pozvati. Iako vam se u početku čini da je reč o “mačjem kašlju“, fizički i psihički stres se tek u toku rada manifestuje. Nemojte dozvoliti da vas nečija povreda, upala mišića, ili vaš bes zbog količine posla, izbaci iz takta, pa stvari ostavite nasred hodnika zgrade.

Koštaće malo više nego što mislite

Sve i da angažujete najspremnije prijatelje, niste razmišljali o tome da ćete morati da ih tokom posla snabdevate osveženjem, a potom ih dobrano nahraniti u znak zahvalnosti. Osim toga, morate porazmisliti i o ceni koju ćete platiti za nabavku kutija, traka za lepljenje, obeleživača i markera. Svakako, tu su uračunate i eventualne putarine ako se selite u drugi grad, troškovi puta, i još mnogo neplaniranih troškova koji vam u toku selidbe dodatno stvaraju nervozu.

Pakovanje kamiona

Prilikom selidbe treba voditi računa i o tome šta i kako pakujete u kamion. Ukoliko angažujete profesionalnu kompaniju, ona će to odraditi umesto vas. Ako, pak odlučite da iskoristite prijateljev kamion, kombi, pik ap, ili sami preterate stvari, vodite računa o sledećem.

Ukoliko ste u mogućnosti, izaberite veće prevozno sredstvo, jer vas prevoz u nekoliko tura može da košta više nego što ste planirali. Ako se dvoumite, uvek izaberite veće.

Napravite listu onoga što ste spakovali, popišite kutije i pakujte ih po prioritetima. Ono što će se prvo koristiti stavite na vrh kako bi bilo dostupnije.

Robusnije stvari stavljajte prve, kako bi pravile oslonac onim krhkijim. Lakše stvari stavljajte bliže vrhu.

Lomljive stvari pakujte kompaktno i umotavajte u jastuke ili ćebad. Na taj način ćete sačuvati stvari ali i uštedeti prostor.

Na posletku možete zapakovati dušek, kojim ćete stvari, ukoliko ispadnu iz kamiona sačuvati i amortizovati.

Ne ostavljajte previše praznog prostora jer se u krivinama ili tokom vožnje može dogoditi da šetaju.

Agencije za selidbe se često pobrinu za osiguravanje stvari. Stoga, vodite računa o tome da li su vam stvari osigurane prilikom selidbe, jer nikako ne želite da ostanete bez svog omiljenog komada nameštaja.