Print Friendly, PDF & Email

Sat koji pokazuje dubinu do 5 kilometara! Super! Nadmorsku visinu? Super! Štoperica, merenje kalorija, otkucaja srca, merenje ritma koraka… Fenomenalno! Kako bi jedan moj prijatelj rekao: Želim to! Doduše, ne bavim se ronjenjem, planinarenjem, slabo trčim, kalorije sagorevam i bez sata, a ritam srca i ritam koraka već se nekako sami usaglašavaju…

Uvek kada kupujem nešto imam nerealno visoke potrebe i sklon sam preterivanju. Sve mi treba. Zato obično ne kupim ništa ili kupim previše i nikad ne koristim (englezi imaju dobar izraz: overbuy!).

Slično je i sa firmama.

Veliki broj firmi ima tendenciju da pretera u definisanju sopstvenih potreba! “Gladne oči” zbog toga izazivaju gubitak jasnoće i usredsređenosti, a koji su suštinski kriterijumi za pravilan izbor.

Spisak zahteva i potreba ne treba da bude prevelik. Svega nekoliko strana. Svakako će se spisak povećavati kasnije, ali u startu treba biti usredsređen na suštinske stvari. Suštinske stvari su, u ovom slučaju, nedvosmislene, jedninstvene i jasno definisane potrebe koje pokazuju zašto neki program bolje “pokriva” poslovne procese u Vašoj firmi. Takođe, pravilno definisanje potreba Vam pomaže da izbegnete softver koji ima previše opcija ili softver kojem nedostaju ključne opcije koje su neophodne za Vaš posao.

Na primer, ako se baviti prodajom rezervnih delova (bilo kojih), kao i servisiranjem istih, neophodna opcija je praćenje serijskih brojeva radi lakšeg utvrđivanja datuma kupovine, isteka garancije i sl. Softver koji ima sve ostalo, a nema ovu opciju, definitivno nije softver za Vas. Naravno, ukoliko ste pravilno definisali svoje potrebe i ovu opciju stavili u spisak, automatski ste sebi uštedeli dosta vremena, jer nema potrebe gledati softverske pakete koji ovu opciju nemaju.

Naravno, pri analizi sopstvenih potreba možete krenuti i obrnutim redosledom, tako što ćete prvo napraviti spisak onoga što Vam nikada neće trebati, ali jedno je sigurno: realna, fokusirana i jasna analiza i definicija sopstvenih potreba je ključna stvar koju je neophodno uraditi prilikom izbora poslovnog softvera