Print Friendly, PDF & Email

Programi (a posebno poslovni programi) su danas toliko složeni da ih je nekada jednostavnije napisati od početka nego „krpiti“. Zato je veoma važno pratiti istoriju razvoja programa da bi se moglo videti kako se program razvijao i kuda ide. Kada procenjujete program bitno je saznati kako će se program razvijati u budućnosti, kada će se pojaviti nova verzija, šta će ta nova verzija sadržati i kada će realno moći da se obezbedi dovoljno podrške, obuke i ispravki da bi se implementacija uspešno izvela. Praćenje planiranog razvoja programa izuzetno je bitno jer softverska firma u jednom trenutku može odlučiti da taj i takav program jednostavno više ne razvija. I šta onda? Zaglavljeni ste sa programom koji ima iza sebe bogato iskustvo, pregršt opcija, pokriva Vaše poslovanje u potpunosti, ali će uskoro biti mrtav softver! Ovo, u prevodu, znači da ako Vam zatreba neka nova opcija imate ograničen izbor ili da je sami napravite (što je u većini slučajeva nemoguće, jer je poslovni softver uglavnom zatvorenog koda) ili da opet tražite novi program. Po mom mišljenju i nije neki izbor, stoga slobodno u startu zaboravite softver na zalasku svoje karijere.

Sa druge strane imamo novajlije i to je po mom mišljenju bolji izbor. Zbog složenosti današnjih programa, čak i kada velika firma izađe na tržište sa verzijom 1.0, retkost je da su sve opcije prisutne i kompletne. Vrlo je moguće da je to i dalje beta faza, nestabilna i/ili joj nedostaju moduli koji su Vam potrebni. Kao i kod Vas i kod proizvođača softverskih paketa postoje rokovi (ili bi bar trebalo da postoje, ako ne postoje rokovi, da li uopšte ima smisla takvu firmu uzimati za ozbiljno) i prema tome, kao i sve 1.0 verzije paketa postoji kompromis između ugrađenih funkcija i poštovanja krajnjeg roka. Čak iako je verzija 1.0 relativno nebagovita, nova verzija verovatno nema adekvatno treniran tim za implementaciju, obuku ili podršku. Iako ovo deluje kao lošiji izbor (zbog malopre pomenutih faktora), on to, u stvari, nije. Činjenica da je firma izbacila verziju 1.0 definitivno znači da će se uskoro pojaviti i verzija 1.0.1 i 1.1 i tako dalje. Jedna od tih verzija će sadržati i sve što je Vama potrebno, a dobra stvar je što ćete moći da utičete, naročito ako zaista i koristite takav program na dodavanje novih opcija i to baš onih koje su Vama potrebne. Naravno ovo ne znači da se treba zaletati, ali u današnjoj softverskoj industriji kada su svi u večitoj BETA fazi, bolje je izabrati mladji softver koji će rasti zajedno sa vama, nego softver, koji će uskoro “umreti”.

Zaključak je mesto na kojem se umorimo od razmišljanja, reče neko, prema tome da zaključim:
Iako se ova greška ne može izostaviti i posmatrati van konteksta prethodnih grešaka koje sam pomenuo, ona na neki način predstavlja izbor između dva “zla”, od koji svakako treba izabrati manje, a to je mlađi softver, definitivno.