Print Friendly, PDF & Email

View post on imgur.com

Predstavljamo vam najnoviji proizvod kompanije iz Kupertina, MacBook Pro 2016:

 

Macbook Pro 2016: Tanji dizajn i čitač otiska prsta su super, ali vratite nam portove (i funkcijske tastere)

Zahvaljujući svom vrhunskom dizajnu kompanije Apple je već duže vreme odlagala promene na izgledu MacBook Pro modela, uglavnom se svaki update svodio na to šta je ,,ispod haube“ tu je redovno bilo hardverskih unapređenja, ali ove godine to nije slučaj. Ovogodišnji model: Macbook Pro 2016 donosi veliki broj novina i dugo očekivane promene pre svega u fizičkom izgledu, a tu su čitač otiska prsta koji će svakako olakšati pristup i povećati sigurnost vaših podataka, touchbar koji još uvek nije potpuno iskorišćen ali je zalog za budućnost, računari su tanji sa svetlijim ekranom, bržom grafikom, boljim kvalitetom zvuka i nedostakom portova, da dobro ste razumeli novi model u zavistnosti od veličine ima 2 ili 4 USB-C porta za sve ostalo su potrebni adapteri, a to nije tako pro zar ne?

View post on imgur.com


Najveća novost je svakako Touchbar iznad tastature koji debituje ove godine, OLED traka koja je osetivlja na dodir čiji se prikaz menja u zavisnoti od aplikacije koju koristite zamenila je kako iz Apple-a kažu zasterele funkcijske tastera, naravno Touchbar prikazuje i njih a takodje poseduje veliki nivo prilagodljivosti tako da ćete imati slobodu da sami birate sta ce vam prikazivati.

Jedna od mana ovog uredjaja je nedostak portova kao sto su npr. mrezni ulaz i čitač memorijske kartice. Sve je podredjeno novom USB-C standardu čiji se broj menja u zavisnoti od veličine ekrana uredjaja. Često će vam biti potrebno ovako nešto dok USB-C ne postane potpuni standard, ali ako se setimo ne tako daleke prošlosti, Apple je prvi izbacio čitače diskova sada ih više niko ne stavlja. Ali adapteri svakako ne izgledaju lepo, a neophodni su trenutno.

View post on imgur.com


Mnogima će nedostajati i dobro poznati magnetni kontakt punjača poznatiji pod imenom MagSafe koji je možda i najbolja stvar koju su ikad stavljali na laptopove, ne zna se tačan broj uredjaja koji su preživeli povlačenje kablova zahvaljujući njemu, ali novi MacBook Pro 2016 se napaja preko USB-C porta tako da ćete nekad morati da birate između punjenja laptopa i korišćenja nekog priključenog uređeaja, a baterija se nije pokazala kako se očekivalo mada se priča da je trajanje baterije trenutno smanjeno zbog softverske greške za koju se očekuje da bude ispravljena uskoro.

View post on imgur.com


Promene je pretrpeo i trackpad koji dosta veći u odnosu na predhotne modele, površina je čak 25% veća poseduje sada već poznati senzor pritiska, a prepoznavanje više prstiju i čitanje pokreta njemu se već podrazumevaju. Da li će veličina biti problem u praksi jer negde morate spustiti ruke dok kucate videćemo, priča se da trackpad to dobro prepoznaje. Tastatura je je takođe pretrpela izmene zbog debljine uređaja tasteri se sada manje kreću ali svakako je prijatna za korišćenje i laka za navikavanje i rad na njoj.

Ostaje samo da se kaže da MacBook Pro 2016 pokreće, prva verzija operativnog sistema nazvana macOS: Sierra (naslednik OS X, samo ima novi naziv) pretposlednja generacija intel core i5 i i7 procesora, znači Skylake (Kabylake, poslednja serija je predstavljena oko mesec dana kasnije od prestavljanja MacBook-a) sa 16 GB RAM memorije koju nije moguće nadogradadi, moguće je birati različite kapacitete SSD drajva u njemu, a modeli od 15 inča sada imaju i posebnu grafičku kartu. MacBook Pro 2016 je takodje dostupan i bez touchbar-a, tako da taj kako ga nazivaju osnovni i najjeftiniji model se može kupiti za oko 1300$ pa se cena povećava u zavisnosti od opremljenosti i jačine uređaja.

 

Mnogi će reći da MacBook Pro 2016 nije baš ispunio očekivanja koja su postavljena ispred njega, možda se očekivalo previše, možda ne, mnogi će reći da je precenjen i da ne pruža dovoljno za tu cenu.U svakom slučaju ovo je jedan vrhunski uređaj, cena jeste visoka ali na to su već navikli korisnici kompanije iz Kupertina. Kada sve sabere i oduzme možda je precenjen ali ja sam jedan od onih što bi ga svakako kupio i koristio.

Dodatne i lepše upakovane informacije zašto mnogi misle da je ovo najbolji laptop možete pronaći na apple.com