Print Friendly, PDF & Email

1.Zadržite ravnotežu. Vaš život se sastoji od 7 vitalni oblasti.Zdravlje , Porodica, Finasije, Znanje, Društvo, Profesija i Duhovnost.Ne možete potrošiti jednako vreme svakog dana u svakoj oblasti.Ali na duže staze trabate ravnomerno rasporediti vreme na svaki segmentt.Ako zapostavite jednu oblast ili još gore dve ili tri, vrlo lako možete sabotirati vaš uspeh.Ne vodite računa o svom zdravlju, platićete to kasnije kada budte bolovali.Ako zapostavljate porodicu, kasnije vas može koštati mnogo vremena da ponovo uspostavite odnose.Najteže je preduzetnicima da naprave ravnotežu u životu zar ne?

2.Iskoristite snagu papira Pokušajte da steknete naviku da zapisujete ideje koristeći jednu od sledećih alatki (Rokovnik, Palm uredjaj…).Najbolje je da svoj um koristite za opšte stvari a ne za sve sitnice.Sitnice su bitne ali njima je najlakše upravljati uz pomoć olovke.Ako želite da upravljate njima prvo ih izmerite.Zapisivanje svih stvari , ne samo rasporeda , pomaze vam da lakše ostvarite svoje planove.

3.Planirajte svakog dana.Svako veče sedite i isplanirajte sutrašnji dan što je preciznije moguce.Isplanirajte svoj rad i onda svaki dan odradite svoj plan.Zapiši na svojoj uradi listi sve što treba uraditi, i šta bi trebalo uraditi za naredni dan.Bez plana za naredni dan , lako možete upasti u zamku da ceo dan služite najbezobrazniju mušteriju umesto da radite važne stvari koje će uvećati vašu produktivnost.

4.Napravite prioritete, Vaša uradi lista mora da ima kritičnei opcione stvari koje trebate da uradite.Uprkos činjenici da većina ljudi želi da bude produktivna, na kraju uglavnom završe radeći nevažne stvari.Napravite svake večeri svoje prioritete.Stavite na prvo mesto najvažniju stvar koju trebate uraditi, na drugo mesto narednu po važnosti…Kada ih uradite podcrtajte uradjeno.Može se desiti da imate sve urađeno na listu ali da vam najvažnije stvari stoje nisu završene.Ovakav rad je pametniji , nije teži , donosi više uradjenih stvari za kraće vreme.

5 Vodite evidenciju o prekidima.Prosečna osoba ima oko 50 prekida u radu dnevno.prosečni prekid traje 5 minuta.Nekih 4 sata u proseku svakog dana se potroši na rešavanje raznih vanrednih problema.Mnogi od njih su važni , na primer nove narudžbe.Pokrenite spisak prekida i probajte da eleminišete nepotrebne.Jednostavno na listu papira napravite 6 kolona.Datum, vreme, Ko, Šta, Trajanje, i Korisnost.Kada dodje do prekida u vašem radu, zapišite datum, ko vas je prekinuo,mali opis, koliko vam je vremena oduzeo i naravno odredite važnost prekida.Vodite ovakvu evidenciju desetak dana i tako odredite šta se zaista dešava u vašem životu.

6.Odredite prioritete Imamo na raspolaganju 168 sati svak nedelje, od kojih oduzimamo 56 sati za odmor i san, narednih 10 sati za lične potrebe, ovakav raspored nam ne daje baš mnogo prostora da uradimo sve što je potrebno da se uradi.Najteži deo planiranja prioriteta je da se odreknete nekih poslova.Naravno svi smo mi ponosni na sebe i razmišljamo ako neki posao treba da bude uradjen kako valja, najbolje je da ga sam uradim.

Svake večeri kada planirate za sutra , dobro proučite šta želite da uradite sutra, i zapitajte sebe „Da li je to najbolji način na koji mogu da iskoristim moje vreme“ako je to u redu onda tako i uradite, medjutim ako nije probajte da stavite neki drugi prioritet.Zapazite da postoji velika razlika izmedju „Ja sam uradio“ i „Završeno je“.

7.Upravljajte vremenom za sastanke Sastanak je kada dve ili više osoba se skupe da razmene zajednički korisne informacije.Baš jednostavno objašnjenje zar ne? Ipak sastanci mogu biti veliko gubljenje vremena.Pre svakog sastanka zapitajte sebe da li je takav sastanak neophodan, i da li sam ja uopšte neophodan na takvom sastanku.Ukoliko je odgovor odrečan razmislite da izbegnete nakako sastanak.Dobro je napraviti spisak tema za svaki sastanak koji držite.Nemate potrebe održavati sastanke na brzinu.

8. Vodite spisak utrošenog vremena.Ukoliko hoćete da upravljate svojim vremenom, potrbeno ga je prvo proceniti.spisak utrošenog vremena je najednostavniji način da vodite evidenciju i sagledate kako svakodnevno trošite svoje vreme.Zapišite aktivnost na koju trošite vreme.I na kraju ih ocenite koliku imaju vrednost za vas.Dakle vrlo lako se može desiti d avećinu vremena potrošite na nevažne stvari.