Print Friendly, PDF & Email

Zaposliti se danas, naročito u struci predstavlja veliki izazovo za sve mlade ljude u našoj zemlji. Nakon završetka školovanja mnogo mladih na pitanje „šta sad?“ kao odgovor vidi samo dve opcije. Otići u inostranstvo i naći posao ili ostati ovde i pronaći prvi posao koji naiđe, nadajući se da će se vremenom naći i posao u struci. Većina njih pokretanje sopstvenog biznisa ni ne uzima kao potencijalnu opciju.  Razloga za to svakako ima, počeviši od, nedostatka sredstava za pokretanje posla, birokaratije, straha i sumnje u potencijalni uspeh. Međutim, svakako postoje i mladi koji se odvaže da započnu svoj biznis i u tome ostvare veliki i zapažen uspeh.

 

Dostignuća mladih

Potencijale privatnog biznisa uvidele su razne organizacije koje se trude da kod mladih ljudi formiraju preduzetnički duh. Jedna takva organizacija u Srbiji je Organizacija Dostignuća Mladih koja je deo globalne mreže Junior Achivement Wroldwide, osnovane 1919. godine. Ova organizacije obuhvata 121 zemlju na svim kontinentima i predstavlja najveći svetski program preduzetničkog obrazovanja koji godišnje pohađa više od 10 miliona učenika. U Srbiji ova organizacija je počela sa radom 2005. godine i do danas je iznedrila 60000 učenika iz približno 300 različitih osnovnih i srednjih škola na teritoriji Srbije. Organizacijom raznih takmičenja,organizacija Dostignuća mladih  priprema i osposobljava generacije učenika za uspešan život i rad u savremenom svetu u kome su najveće vrednosti inovativnost i preduzetnička inicijativa. Obrazovni program Dostignuća mladih u Srbiji pruža učenicima priliku da kroz mnoštvo praktičnih aktivnosti, uz podršku nastavnika-mentora i biznis volontera, steknu upravljačke i organizacione veštine, sposobnost timskog rada i saradnje kao i da ojačaju karijerne ambicije.

Programi

Programi u okviru organizacije su obrazovnog karaktera i pružaju učenicima priliku da se kroz mnogobrojna takmičenja i radionice upoznaju sa preduzetništvom 21. veka. Nastava se odvija tokom cele školske godine u saradnji sa osnovnim i srednjim školama. Programi preduzetničkog obrazovanja su besplatni kako za učenike tako i za nastavnike. Pored teorijske nastave, tokom godine za srpske đake realizuje se između 15 i 20 takmičenja i sajmova, lokalnog, nacionalnog i međunarodnog karaktera. Realizacija programa se odvija uz pomoć nastavnika koji su obučeni kroz seminare, da kroz mentorstvo, predavanja i učešće na takmičenjima, aktivno učestvuju u procesu obrazovanja mladih.

Programi za osnovne škole

  Realizacija programa za osnovne škole traje od 5-6 nedelja u toku školske godine i namenjeni su deci u uzrastu od 5-11 godina. Kroz druženje i timski rad učenici se upoznaju sa osnovnim ekonomskim pojmovima, različitim ulogama u zajednici, uče da razlikuju želje od potrebe.  Programi koji učenici imaju prilike da pohađaju su – Mi, namenjen deci u uzrastu od 5-6 godina. Naša porodica koji  je namenjen deci od 6-7 godina, Naša zajednica za decu od 7-8 godina, Naš grad koji pohađaju deca od 8-9 godina, Naš region za uzrast od 9-10 godina i Naša država namenjen deci od 10-11 godina.

Programi za srednje škole 

Programi u okviru organizacije Dostignuća mladih za srednjoškolce namenjeni su deci u uzrastu od 15-19 godina. Sprovode se kao deo kurikuluma u svim školama u kojima postoji preduzetništvo kao predmet i u školama različitog obrazovnog profila kao deo vannastavne aktivnosti. Programi su bazirani  na aktivnom učenju i akreditovani su od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije. Programi koji učenici pohađaju su: Učenička kompanija sa Primenjenom ekonomijom, Osiguraj svoj uspehTitan,
Biznis ekonomija za uzrast od 15-19 godina i Preduzetništvo bez granica namenjen uzrastu od 16-19 godina. U okviru programa za srednjoškolce organizuju se i brojna takmičenja:

Smotra učeničkih kompanija

U okviru programa Učenička kompanija sa Primenjenom ekonomijom učenici kroz nastavni plan, pod nadzorom obučenih nastavnika mentora, stvaraju kompaniju, razvijaju je i zatvaraju u toku jedne školske godine. Kroz program Učenička kompanija, učenici pored toga što stiču znanja o mehanizmima pomoću kojih funkcioniše biznis, uče i o tržišnoj ekonomiji u Srbiji i koristi koju ona donosi. Dostignuća mladih u Srbiji organizuje četiri regionalna takmičenja učeničkih kompanija širom zemlje na kojima se kompanije takmiče za mesto u nacionalnom finalu gde se kasnije bore za zvanje najbolje učeničke kompanije Srbije. Najbolja učenička kompanija svake godine ima plasman i na evropsko takmičenje.

Ja Titan 

U okviru programa Titan organizuje se takmičenje Ja Titan. Ovo takmičenje predstavlja online simulaciju vođenja kompanije. Timovi srednjoškolaca stavljaju se u ulogu preduzeća koja donose određene poslovne odluke. Sve odluke se unose u računarski program koji, polazeći od ugrađenih parametara, formuliše izveštaje o stanju na tržištu i poziciju svakog od rivalskih timova‐preduzeća.

 Poslovni Izazov 

Takmičenja „Poslovni izazov“ pokrenuta su sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi povećali svoje mogućnosti pri zapošljavanju i unapredili svoj preduzetnički duh. Tokom određenog vremenskog perioda timovi osmišljavaju biznis plan kao odgovor na Izazov koji im je postavljen. Svaki tim ima laptop i pristup internetu, kao i biznis volontera iz realnog biznis sveta, koji je tu da pomogne savetima, predlozima, iskustvom, ali ne i da radi umesto tima. Na kraju dana, timovi izlaze pred stručni žiri i drže prezentacije.