Print Friendly, PDF & Email

Bezbroj prepreka koje očekuju mlade po završetku fakulteta doprinose da se mnogi obeshrabre, a da svega mali broj njih krene nekim putem koji vodi ka uspehu. Međutim, upravo taj mali broj mladih koji su krenuli putem uspeha, mora dati podstrek onim obeshrabrenim mladim ljudima koji još uvek traže svoj put.

Nije nemoguće i danas u Srbiji biti uspešan i mlad. Jednostavno je potrebno steći određena znanja, veštine i naravno imati viziju ka uspehu.

Ovo su neki od uspešnih preduzetnika kako inostranih tako i domaćih:

1. Igor Marić – preduzetnik ,,Torta Ivanjica”

Igor je počeo da se bavi ovim poslom od 2005. godine uz pomoć kolegenice, da bi danas upošljavao oko 30 radnika. Ima maloprodajne objekte u Ivanjici i Beogradu i proizvodi i do sto hiljada kilograma slatkiša. Za mlade preduzetnike ima jedan savet:
Slušajte potrebe kupaca i odgovorite njihovim željama.

2. Luka Nikolić – ekonomista

Nišlija, koji je diplomirao na prestižnom Londonskom fakultetu, vratio se u Srbiju. Iako je imao ponudu da radi u konsultantskoj kući nakon završenih master studija na čuvenoj Londonskoj školi ekonomije, ipak se odlučio da primeni stečeno znanje u privatnom biznisu u Nišu. Porodična firma u kojoj radi bavi se izvozom smrznutih ili sušenih višanja, malina, kupina, šljiva. Od njega se očekuje da bude prodoran i da pronalazi nove kupce u inostranstvu.

3. Roy Joulus – preduzetnik iz Izraela

Negova strast je baštovanstvo. Primetio je da saksije u kojima sadi svoje biljke nisu odgovarajućeg dizajna, a u prodaji nije mogao naći bolje.  Kako je imao iskustva u dizajnu, Roj je rešio da sam dizajnira svoju saksiju u obliku sedla za jahanje, sa sistemom žljebova koji je omogućavao da se bez napora ili prilagođavanja namesti na bilo kakvu ogradu. Dobivši povoljan startup kredit kao i podršku u obliku biznis mentorstva, Roy 2008. godine osniva svoju kompaniju “Greenbo Ltd.” i napušta dotadašnji stalni posao kako bi se u potpunosti posvetio sopstvenom preduzeću.

4. Fraser Doherty – preduzetnik iz Škotske

Svoj biznis je započeo sa 14. godina tako što je pravio džem koristeći bakin recept. Fraser je počeo prodavati svoj džem lancu supermarketa ,,Waitrose” još kao tinejdžer. On je nazvao svoju kompaniju ,,SuperJam” koja trenutno vredi 2 miliona dolara.

5. Matthew Mullenweg – osnivač WordPress-a

Matthew je osnovao kompaniju ,,Automattic” , koja je kasnije pokazala značajnu ulogu u stvaranju WordPress-a.
WordPress je jedan od vodećih Content Management sistema na tržištu, što ga čini najpotrebnijom platformom za blogovanjeNeto vrednost kompanije Matthew-a Mullenweg-a danas iznosi 40 miliona dolara.

Ništa ne treba koristiti kao izgovor za neuspešno ostvarivanje vaših snova o tome da budete preduzetnik. Ovih 5 preduzetnika imaju nekoliko zajedničkih karakteristika kao što su istrajnost, odlučnost, fleksibilnost, kreativnost i dobra organizacija. Nadam se da vas je ovaj članak inspirisao da nastavite verovati u sebe i svoje poslovne ideje.

Autor: Nemanja Mohenski