Print Friendly, PDF & Email

Prema zvaničnim podacima Međunarodne organizacije rada, nežniji pol je prošle godine znatno prednjačio u pogledu obrazovanja, iskustva i produktivnosti u odnosnu na muške kolege u svetu biznisa. Zaposlene žene u velikim delovima sveta znatno su bolje u sva tri domena, pa čak i u svetu tehnologije u kom dominiraju muškarci. Iako su žene u IT sektoru zastupljene tek 25%, a među njima je tek 12% inženjera, to ih nije sprečilo da budu najuspešnije u svom poslu. Među najbogatijim i najuspešnijim IT dama su Meg Vitman, Šeril Sandberg i Marisa Mejer.

Meg Vitman, čije se bogatstvo procenjuje na oko dve milijarde dolara, prva je na listi najuspešnijih žena IT sveta, je bila 15 godina na čelu eBay-a, a 2011. godine postala je izvršna direktorka američke kompanije HP. Odmah do nje, čuvena po prekoretu koje je za kratno vreme napravila u čuvenm Facebook-u, koja je pre njenog dolaska imala 130 zaposlenih i 70 miliona korisnika, a sada ima 2.500 radnika i 700 miliona ljubitelja ove društvene mreže, jeste Šeril SandbergNjeno bogatstvo se procenjuje na više od milijardu dolara.

Marisa Mejer, direktorka čuvene kompaniej Yahoo, čiji se godišnji prihodi procenjuju na 300 miliona dolara, nalazi se na trećem mestu liste najbogatijih žena „muškog“ IT sveta.

Na četvrtom mestu ove rang liste nalazi se predsednica i izvršna direktorka tehnološkog giganta IBM od 2012, Džini Rometi, koja je imala početnu godišnju platu od 16 miliona dolara. Iza nje je, peta po redu , finansijska direktorka američkog softverskog giganta Oracle, Safra Kazub, čiji prihodi prelaze 44 miliona dolara.

Među najbogatije dame sveta visoke tehnologije ubrojane su i Anđela Erends, bivša direktorka britanske modne kuće Burberry, a danas direktorka sektora za onlajn prodaju svetskog lanaca Apple, Suzan Vodžicki, koja je nakon napuštanja Google-a došla na čelo čuvenog YouTube-a i dobila početiničku platu od 10 miliona dolara, a zatim i Reni Džejms,  izvršna direktorka Intela, i Ejmi Hud, direktorka Microsoft-a.

Za njima sledi izvršna menadžerka korporacije Kseroks, Ursula Burns, prva Afroamerikanka koja se našla i na Forbsovoj listi, a listu zaključuje Lusi Lei Peng, direktorka dela kineske kompanije za onlajn kupovinu Alibaba. Visina njene plate je nepoznata, a Business Insider ocenjuje da će bogatstvo te mlade žene tek porasti polovinom avgusta ulaskom ove kompanije na berzu.