Naslovna / VODI BIZNIS / BUSINESS &LIFESTYLE / Na posao samo u ravnoj obući!
Recite zbogom štiklama!

Na posao samo u ravnoj obući!

Print Friendly

Veliki broj žena (a još veći broj muškaraca) ljubitelj je obuće sa visokom potpeticom. Iako je to često neudobna i naporna obuća, lepši pol je sklon da žrtvuje udobnost zarad izgleda i provede u cipelama na štiklu celo radno vreme, što nekada znači i po 10 sati dnevno. Mi vam donosimo razloge (nekome i opravdanje) da to ne činite! Cipele sa štiklom namenite isključivo za posebne prilike, a na posao samo u ravnoj obući. Evo i zašto!

Nedavno istraživanje britanskih stručnjaka donelo je jasne rezultate : štikle mogu da uzrokuju ravna stopala kod žena koje previše vremena provode stojeći.  Na razočarenje ljubitelja visokih potpetica- rizik je veći ukoliko dugo hodaju u njima

Stručnjaci smatraju da se proteini koji se nalaze u tetivama nogu gube, što dovodi do spuštanja luka stopala. Propratni efekti su bol u stopalu i teškoće pri hodanju.

 


Doktor Grejem Rajli, koji je vodio ovo istraživanje, objasnio je da visoke potpetice ne pružaju pravu potporu stopalu, što uzrokuje slabljenje tetiva.
– Štikle povećavaju pritisak u nogama i loše utiču na držanje, te ugrožavaju kukove i kolena, pa žene u menopauzi, u periodu kad su sklone osteoporozi, treba da izbegavaju visoke potpetice – poručuje dr Rajli.


Ipak, dobra vest za ljubitelje obuće sa visokom potpeticom, je da će ove tegobe moći da se umanje, lekovima koji će sprečiti slabljenje tetiva.

 

 

Za vas preporučujemo:

Kako savladati stres koji nosi život u velikom gradu

Razvoj tehnologije, ubrzani, instant način života u velikim gradovima, zavisnost od smart telefona, računara, mejlova …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *