Print Friendly, PDF & Email

Najbolji Laptopovi 2016 – Da li Su Kompjuteri Konačno Postali Moćniji od Ljudi?

Kada su kompjuteri počeli masovno da se kupuju kod nas, jedina mera za jačinu je bila Pentium.

Na pitanje “Koji komp imaš?”, odgovor bi uglavnom bio “Pentium IV”, ili bilo koji drugi Pentium.

Pentium IV je bio zakon.

Međutim, dosta toga se promenilo od tada, i sada uzimamo u obzir mnogo toga – processor, RAM, grafičku karticu, hard disk, itd.

Međutim, tu se javlja jedan problem.

Problem je da postoji previše stvari koje se uzimaju u obzir i da retko ko gleda PC u celini. Jedina podvrsta kompjutera koja se i dalje gleda kao celina su laptopovi (i smartfonovi i tableti, ako ih računamo u kompjutere).

Dakle, koji su najbolji laptopovi 2016, i zašto su oni baš dospeli na ovu listu?

dell-xps-

dell-xps-najbolji laptopovi 2016

Dell XPS 13

Kada biram da kupujem laptop, obično prvo gledam kakvog je dizajna i koliko mu traje baterija. Pošto Dell laptopovi uglavnom posvećuju dosta pažnje ovim stvarima, mogu da kažem da Dell stvarno prednjači što se tiče makar ove druge stavke – baterije.

Da li baterija traje dugo?

Da ako se odlučite za verziju bez touch-screena. Da, čuli ste me dobro – sada laptopovi mogu da imaju i ekrane osetljive na dodir. Toj drugoj verziji ne znam koliko traje baterija, ali prvoj traje nešto više od 13 sati.

Ukratko, evo glavnih stavki što se tiče hardvera koje nude ovi kompjuteri:

 • 3-GHz Intel Core i5-6200U procrsor šeste generacije
 • 8GB Rama
 • 256GB PCIe x4 SSD
 • Intel HD Graphics 520 grafička kartica

Jedina stvar koja može da vam bude presudna u kupovini laptopa ovog kvaliteta je cena, koja se kreće od $800 pa naviše.

Toshiba Chromebook 2

Toshiba Chromebook 2 – Najbolji Laptopovi 2016

Toshiba Chromebook 2

Toshiba Chromebook 2 ne spada baš doslovno u kategoriju „najbolji laptopovi 2016“, iz razloga što je to zapravo hrombuk (chromebook).

Šta je to što ga čini unikatnim?

Hrombuk je za Google isto ono što je MacBook za Apple – dakle, laptop opizmiovan tako da najbolje radi ruku pod ruku sa Guglovim gedžetima, aplikacijama, itd. Čak i funkcioniše na Google Chrome operativnom sistemu. Za razliku od Eplovih proizvoda, ovaj uređaj je dosta jeftiniji i još prostiji za upotrebu.

Takođe za razliku od laptopova koji su napravljeni isključivo za igre ili za neki vid rada na računara koji zahteva jaku mašinu, ovaj hrombuk je upravo namenjen običnim korisnicima kojima je sve maltene na dlanu.

To je upravo i razlog zašto se on nalazi na ovoj listi – jednostavnost.

Evo i nekih specifikacija Toshiba Chromebook –a 2:

 • 70 GHz Intel Celeron 3215U
 • 4GB RAM
 • 16GB SSD
 • Inegrated Intel HD Graphics
 • Google Chrome OS

Cena ovog uređaja je oko $300.

Samsung Notebook 9

Samsung Notebook 9 – Najbolji Laptopovi 2016

Samsung Notebook 9

Ni Samsung Notebook, kao što samo ime kaže, nije baš klasičan predstavnik laptopova, već noutbukova.

Ono što prvo upada u oči kod ovog računara je njegova veličina, koja je nešto manja od prosečnog laptopa (13 inča), zbog čega i nosi ime noutbuka. Ukoliko stalno putujete i imate problema oko pakovanja laptopova ovo je idealno rešenje za vas.

Ali šta je još posebno u vezi njega?

Pa Samsung je uspeo da savršeno upakuje jedan nadprosečno jak laptop u kutiju noutbuka sa sve specifikacijama koje odgovaraju takvom laptopu.

Ovakvi kompjuteri nisu namenjeni, naravno za rad u zahtevnim programima, već isključivo za razonodu i biznis. Poput Dell-a, i ovaj notebook ima ekran osetljiv na dodir.

Evo i specifikacija za njega:

 • Intel Core i7-65000U CPU @ 2.5 GHz
 • 8GB RAM
 • 256GB SSD
 • Intel HD Graphics 520

Nažalost, imati ovako jak i mali laptop ima svoju cenu – a cena se kreće uglavnom između $1000 i $1100. Naravno, postoji i veća verzija ovog laptopa koja ima 15 inča i košta oko $1200.

Lenovo Yoga 900

Lenovo Yoga 900 – Najbolji Laptopovi 2016

Lenovo Yoga 900

U grupu „najbolji laptopovi 2016“ možemo dodati i, kako Lenovo tvrdi, najtanji laptop trenutno na tržištu – Lenovo Yoga 900.

Iako postoje neke debate da li je ovaj laptop najtanji ikada ili njegov prethodnih nosi tu titulu, i dalje je jako teško shvatiti kako nešto toliko tanko može da bude i toliko jako.

Jedna od veoma interesantnih karakteristika ove mašine je to što je fully reversible. To znači da možete da mu tastaturu presavijete skroz kako bi dobili nešto što liči na veliki tablet. To znači da i ovaj laptop, poput njegovih savremenika spomenutih ovde, ima ekran osetljiv na dodir.

 • Intel Core i7 CPU @2.5 GHz
 • 16GB RAM
 • 512 GB
 • Intel HD Graphics 520

Naravno, i ovo zadovljstvo ima svoju cenu, koja se kreće od $1150 pa na gore. Ipak je Lenovo Yoga 900 spoj tableta, PC-a i laptopa – pa vi birajte šta vam najviše odgovara.

MacBook Pro 13-inch

MacBook Pro 13-inch – Najbolji Laptovi 2016

MacBook Pro 13-inch

Ova lista, naravno, ne bi mogla da prođe bez Apple proizvoda. Koliko god izvikani bili, njihov kvalitet u određenim aspektima i dalje prednjači u odnosu na konkurenciju.

Šta je to što je dovelo baš ovaj Mekbuk na listu?

Pa, pre svega njegov inovativni tačped vam daje mnogo vise mogućnosti od običnog klizanja prstom po ekranu. Vi uz pomoć njegove revolucionarne tehnologije možete da odredite silu pritiska koja je potrebna da se izvrši komada na tačpedu.

Druga stvar je naravno konkretnost samog uređaja. Kao i svi ostali Mekbukovi, i ovaj je besprekorno dizajniran i prilagođen korisnicima koji i nemaju mnogo kompjuterske pismenosti. Sa druge strane, mogu ga koristiti i stručnjaci zarad ozbiljnog rada.

Specifikacije su sledeće:

 • 7 GHz Intel Core i5-5257U
 • 8GB RAM
 • 128GB Hard Disk
 • Intel Iris Graphics 6100

Šta drugo reći o ceni, osim da je previsoka, kao i kod svih Apple proizvoda. Ovaj laptop možete da nađete po najmanjoj ceni od $1229. Naravno, ukoliko pripadate plemenu zaluđenika za Mekbukove, ovo je jedinstvena prilika da imate nešto najbolje od njih.

I na kraju sledi odgovor na pitanje iz naslova – da li su kompjuteri konačno postali moćniji od ljudi?

Ne, nisu – ali su na dobrom putu da to urade ako tehnologija nastavi da se unapređuje ovom brzinom. Šta vi mislite o ovoj listi? Da li postoji neki laptop koji je vredan pomena, a nije se našao na našoj listi?

Naravno, ukoliko vam se dopao članak, mnogo bi nam značio i jedan share!