Print Friendly, PDF & Email

Novac ili zdravlje?

Peti  je u mesecu, plate nema. Sutradan vam ističe rok da završite određeni posao, koji u normalnim uslovima bi trebalo da završite uz pomoć jos troje kolega, ali nažalost, tu ste samo vi. U istom danu, dolazi i direktor iz centrale, a vaš šef želi da se pohvali i vrhunskom higijenom u kancelarijama….gubite vreme koje zapravo i nemate na dodatno čišćenje.  Na skali od 1 do 10, nivo vašeg stresa je minimum 12, a ukoliko vam se posreći, kada direktor ode i sve završite ,,u roku“, smanjiće se na 8.

Dani prolaze, meseci, godine….srećni ste, jer ipak, nekako uspevate da odradite posao i ispoštujete rokove. Međutim, vaše telo trpi, upravo isto tako danima, mesecima i godinama. Trenutni stres više nije trenutni, već hronični i to je ono na šta vremenom i prestanemo da obraćamo pažnju, a upravo nas može koštati zdravlja.

Prema istraživanju naučnika Mc Ewen-a, još iz 1993 godine, objavljenom u naučnom časopisu ,,Arhiva internacionalne medicine“, stres je, veoma često, primarni faktor koji doprinosi nastanku raznih bolesti.

Stres je, dakle, okidač za mnoge bolesti savremenog doba. Neke od bolesti savremenog doba su: menadžerska bolest koja hara danas i karakteristična je za ljude srednje životne dobi na rukovodećim položajima, druga, razna kardiovaskularna oboljenja, imunološka oboljenja, oboljenja kože poput psorijaze, ali i dijabetes kao jedno od oboljenja koje je danas sve češće.

Zapravo, ako se osvrnete oko sebe, često se i čuje rečenica – Ma, to je posledica stresa.

Odgovor organizma na stres je borba protiv izazivača stresa. A ponovljeni ataci na homeostazu jedinke mogu dovesti do poremećaja hipofizno-hipotalamusne sprege, što vodi u poremećaj hormonske kontrole. Sve ovo, dovodi do mnogih funkcionalnih promena na ćelijskom nivou, utiče na funkcije organa i na kraju dovodi do bolesti.  Dijabetes je klasičan primer poremećaja homeostaze organizma nastale zbog hroničnog, dugotrajnog stresa.

Novac ili zdravlje

 

Svesni činjenice da naučnici sve više i više dokazuju povezanost stresa i raznih bolesti, dolazimo do pitanja da li je moguće zaraditi novac danas bez stresa?

Dakle, novac ili zdravlje?

Izgleda da nije moguće. U Srbiji, danas, gotovo da nije. Naše je, ipak, da se na mnogo mogućih i dostupnih načina borimo protiv stresa. Da koristimo prirodu koju imamo i da se radije odlučimo recimo za šetnju, nego za kompjuter, za razgovor sa ukućanima nego za čitanje hronike na mobilnom itd. Ono što možemo – da učinimo.  Svakako da ćemo u tom slučaju biti zadovoljniji, a to će sigurno i umanjiti nivo stresa.

Stres je,definitivno, jedna velika mana savremenog doba i nažalost, veliki neprijatelj savremenog čoveka.  Međutim, uvek je izazov pobediti jakog neprijatelja! Glasaćemo ipak za novac bez stresa!

 

Autor: Jelena Veljković