Naslovna / RAČUNOVODSTVO / Obavezan elektronski sertifikat za predaju završnih računa 2015

Obavezan elektronski sertifikat za predaju završnih računa 2015

Print Friendly

Ukoliko predajete završni račun za 2015, Agencija za privredne registre je dala obaveštenje da je predaja i obrada ovih dokumenata od sada je jedino moguća ukoliko se elektronski potpišu. Dakle, neophodan vam je elektronski potpis za predaju završnih računa. Ovakav elektronski potpis moraju imati odgovorna lica privrednih društava (direktori) ili vlasnici preduzetničkih radnji koji vode knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva.

U svakom slučaju ovakav sistem predaje ubrzava poslovanje, nadamo se da će u budućnosti olakšati predaju i ako u startu može predstavljati određeni trošak. Naime veliki broj odgovornih lica u našj zemlji nema elektronski potpis, i ako je posedovanje istog bio uslov da bi se radilo sa eletronskim poreskim prijavama i centralnim registrom socijalnog osiguranja. Odgovorna lice su se u uglavnom odlučivala da ovlaste svoje računovođe kako bi oni obrađivali i predavali elektronske prijave. Ipak završne račune moraju potpisati odgovorna a ne ovlašćena lica. Da bi došli do elektronskog sertifikata (potpisa) potrebno je da se obratite jednom od sledećih tela koje izdaju el. potpise:

-Ministartvo unutrašnjih poslova Republike  Srbije

-PTT Srbija

-Halcom

-Privredna komora Srbije

-E smart system d.o.o. 

Cena izdavanja sertifikata se kreće od 3500 dinara do 6000 dinara u zavisnosti od paketa koji želite odabrati. Izdavanja sertifikata kod Ministarstva unutrašnjih poslova je besplatno sa tim da morate imati ličnu kartu sa čipom. U svetlu ušteda preporučujemo da se za izdavanje sertifikata odlučite preko MUP-a.

Za vas preporučujemo:

digitalni marketing

Pažnja! Ako želite da vaš biznis ostane tajna, nikako ne primenjujte digitalni marketing!

Digitalni marketing može da otkrije sve o Vašem proizvodu, usluzi, informaciju i rešenju koji nudite …

3 Komentari

  1. DA LI JE POTREBNO ODLUKU O USVAJANJU FIN.IZVESTAJA POTPISATI SAMO ELEKTRONSKI ILI MORA I
    SVOJERUCNO ?

  2. dejan

    sta da radimo mi koji se ne razumemo u kompjutere. Pitam u vezi završnnih računa za 2015. Moj knjigovođa ne radi od 08.03.2016 zbog bolesti i nije stigao da preda završni ali ga je uradio. sertifikat smo dobili u petak sad nas samo bacate u trošak sad moram platiti drugog knjigovodju da ne pominjem sto kasnimo dejan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *