Print Friendly, PDF & Email

Od kada zaljubljeni par poklanja jedno drugom prsten?1

Zašto se prsten nosi upravo na određenom prstu ruke?

Odgovori na ova i na još neka pitanja slede u nastavku.

Običaj nošenja burmi proističe od pre nekoliko hiljada godina. Burme su pronalažene već u grobnicama starih nekoliko hiljada godina.

Dok su u prošlosti burmu uglavnom nosile žene, njihova današnja forma i značenje je razvijena u 19. veku.

U ovom periodu su udvarači svojim izabranicama poklanjali srebrni prsten sa srcem. Devojka je mogla istovremeno da nosi prsten dobijen od više udvarača. Nakon prosidbe ih je međutim morala skinuti i nositi samo zlatni prsten dobijen od svog verenika.

2

Materijal današnjih burmi je veoma šarenolik, ali bez obzira da li se prave od drveta, titanijuma, nerđajućeg čelika, žutog ili belog zlata, najčešće su okruglog oblika. Burma je simbol ljubavi, njegovog beskrajnog trajanja i pripadanja jedno drugom. Rupa na sredini burme predstavlja kapiju za buduća dešavanja. Burma se nosi tokom celog života, pa je veoma važno da ona bude izdržljiva i otporna na razne faktore iz sredine. Mladi par obično zajedno bira burmu. Odabir odgovarajućeg prstena je jedna interesantna, važna odluka, odluka za ceo život.

Svaki čovek na svetu je ličnost za sebe. Smatra se da svaka osoba na svetu ima svoj par sa kojim čini jednu celinu. Pronaći drugu polovinu nije uvek lako, ali nekima to ipak uspeva. Ove dve „polovine“ nakon što se pronađu ne žele više nikada da se razdvoje i ozvaničavaju svoju vezu sa brakom.

Na danu venčanja se u jednom jedinom simbolu pojavljuje sve ono što će u narednim godinama označavati osnovu braka. Ovaj trenutak će učiniti još posebnijim specijalno izrađene, jedinstvene burme.

3

Izrada ovakvih burmi se obično odvija u nekoliko faza, veoma je sitničav i dugotrajan posao, pa se nikako ne sme poveriti nestručnoj osobi.

Najinteresantnija faza kreiranja nakita je dizajn. Ovo je faza u kome često učestvuje i sam klijent. Majstor zlatarskog zanata ovaj period koristi za bolje upoznavanje ličnosti klijenta, njegovih navika, stila, spoljašnosti, hobija, a uz pomoć ovih stvara savršeni komad nakita. Zajednički dizajn obuhvata profinjavanje sitnih detalja na crtežu, preciziranje planova, odabir materijala i pojašnjavanje klijentu zbog čega je bolje koristiti jednu sirovinu od drugog. Tokom kreiranja jedinstvenog komada, obraća se velika pažnja na to da gotov proizvod ne bude samo lep, nego i prijatan za nošenje.

Zahvaljujući razvoju tehnologije, nakon izrade dizajna, konačan proizvod se materijalizuje zahvaljujući visokoj preciznosti kompjutera za izradu nakita. Rezultat je nakit, koji ubrzo postaje omiljeni komad, koji se nasleđuje iz generacije u generaciju.

Izvorni link: http://burmenakit.com/