Print Friendly, PDF & Email

Verovatno većini zvuči neverovatno ili nemoguće, ali životna priča Žang Ksin je istinski primer, kako radnica u fabrici može da postane milioner. Ova ikona poslovnih žena širom sveta se od obične radnice uzdigla toliko, da je sada magnat u sferi nekretnina, a njena imovina je veća od one koju poseduje Donald Tramp ili Opra Vinfri. Možda još ne verujete u ovo, ali nemojte da vas to spreči da pročitate njenu ispovest. Možda to jednog dana bude vaša priča…

Ženg Ksin svoj recept za uspeh podelila je na četiri poglavlja.

1. NEUSPEH JE DEO SLAGALICE

– Na putu za uspeh, neuspeh i prepreke su sastavni deo svakog dana. To je život. Pun novih poteškoća, prepreka i novih izazova. U jednom trenutku nam posao ide odlično, a u drugom se suočavamo sa novim problemima. Zato je bitno prihvatiti činjenicu da neuspeh nije ništa neobično i jedinstveno za naš ili naš posao. To je jednostavno deo života – rekla je Ženg Ksin u intervjuu za CNN.

2. ZGRABITI PRILIKU

 Na Forbsovoj listi 24 milionerke koje su svoje bogatstvo same stekle nalazi se čak pet Kineskinja i jedna žena iz Hong Konga.  Žang Ksinkaže da je razlog tome taj što žene njene generacije u Kini nemaju visoko poreklo i znaju kako je živeti u nemaštini i preživeti kulturološku revoluciju.

– Iznenada, Kini je dato toliko nevesrovatnih prilika. Žene su samo zgrabile prilike. Kina je zemlja prepuna suprotnosti, pa imamo puno problema iz kojih se jako lako rađaju prilike, ukoliko se ti problemi reše pozitivno. Mislim da je to ključ uspeha čitave zemlje, ne samo žena.

3. IMATI ŽIVOT IZVAN POSLA

 Ova kineskinja nije samo poslovna ikona, već i majka dva dečaka i supruga, koja uspešno balansira poslovni i porodični život. Kao recept uspeh na obe životne sfere,  ona navodi da je bitno porodici posvetiti isto vremena koliko i poslu.

– Vrlo sam fokusirana na svoju decu. Gotovo religiozno pristupam običaju da sa njima doručkujem svako jutro a svakog dana zajedno i doručkujemo. Toliko sam posvećena cilju da aktivno učestvujem u njihovom odrastanju da vikendom uopšte ne radim, iako imam nezamislivo mnogo obaveza, to je vreme rezervisano za njih. Kada nisam na putu ili na poslu uvek sam sa njima i trudim se da radim sve kao i druge majke pa idem na njihove fudbalske i teniske mečeve. Posle večere suprug i ja sednemo sa decom i pomažemo im oko domaćih zadatka, jer im kao i drugoj deci treba pomoć, a ja u tome uživam. U tim trenutcima shvatam koliko je stvaran svet širi od poslovnog sveta u kome provodim veći deo dana.

4. BALANSIRANJE I ŽONGLIRANJE OKO POLITIKE

 Ženg Ksin, koja je trenutno u poslu sa nekretninama, neočekivano je prešla sa stambenih jedinica na komercijalne prostore, iako kod njih cene stanova idalje rastu.Iako je ovo zbnulo mnoge, ona objašnjava da je poslovanje sa stambenim jedinicama postalo izuzetno politizirano , jer je smeštaj brojnog stanovništva u Kini socijalno pitanje, pa se postavlja pitanje dokle će cene moći da rastu a da političari to ne zaustave.

-Vladina politika neprestano se bavi drugm pitanjima i postavlja pred nas nove uslove, pa smo odlučili da poslovanje preselimo u oblast gde ćemo neometano moći da pimenjujemo naše veštine u modernizaciji i razvoju. Politika je postala razorna i konfuzna za poslovanje, pa smo se od nje sklonili – objasnila je ona.