Print Friendly, PDF & Email

Osudite me odmah odmah zbog ovih reči, ali ne slažem se sa onim da „odelo ne čini čoveka“. Naravno da čini! Posebno kada je reč o poslovnoj, ambicioznoj osobi koja želi da postavi sebe što više na poslovnoj lestvici.

Naravno da to, kako ste obučeni, ne utiče na to da li ste dobra ili loša osoba. Da li se kvalitetan čovek ili ne. Da li ste i koliko inteligentni. Da li ćete biti marljiv, pouzdan radnik ili ne. Ali, ako želite da se ozbiljno kotirate u poslovnom svetu, da napredujete na poslu (posebno ako vam se čini da se trudite više o drugih, a tapkate u mestu) razmislite o tome da je i vaš stil, neizbežni deo vašeg stava. On govori o vama, dok vi i ne stignete da progovorite. Ostavlja prvi utisak i pre vaše prve reči. Zato je tačno da „odelo čini čoveka“. Jer, stil je stav. Zapamtite to.

Da li to znači da je važno koliko košta to što ste obukli? Ne nužno. Ne morate da nosite ultra mega giga skupu odeću da bi ostavili dobar utisak. Za početak, izaberite jednostavne poslovne komade, poput, recimo, bele kosulje/bluze i teget pantalona ili suknje do kolena (za žene).  Takođe, ukoliko ne posedujete „umeće kupovine“, odnosno da se obučete dobro za malo novca, onda, obratite pažnju kako se vaše kolege oblače, gde govore da kupuju povoljne stvari, a sigurno se pohvale time. Dosta toga možete pronaći i na internetu, povoljnije nego u radnjama, a ukoliko vam je blam da uđete u „second hand“ prodavnice, prelistajte Kupindo , Limundo… Kada ste već na internetu, a niste sigurni i da li „umete“ da se obučete, odnosno da odaberete prave komade i doro ih uklopite, potražite i savete o tome šta se i kako nosi. Niko to neće videti i neće znati, sem vas…

Bitno je i da to što ste obukli bude čisto, uredno, ispeglano. Nije ni poenta da nabavite komad po poslednjoj modi, možda i skup, a onda se pojavite na poslu kao da ste spavali u tome ili sa flekama od hrane. Vaša odeća nije stolnjak za ručavanje.  Takođe, obratite pažnju na obuću. Neka bude čista, iščetkana.

Sem odeće, bitno je i da vodite računa o svom celokupnom izgledu, poput frizure, šminke (za žene). Za muškarce je već lako – čista, uredno ošišana kosa i obrijani ili uredno podšišana brada (zavisi od toga čime se bavite). Za žene – soft make up, odnosno puder, maskara, neka neutralna senka i sjaj. Ne preterujte sa šmikom, niste u izlasku, nego na poslu. A frizura? Lepa zaglađena punđa, rep ili isfenirana kosa. Nikako ne zapostavljate frizuru i ni slučajno ne idite sa prljavom, bzv skupljenom kosom u fazonu „neće se primetiti“. O, da, primetiće se!

I za kraj, a ne i najmanje važno – miris. Potrudite se da uvek dobro mirišete. Ukoliko se preterano znojite, promenite antiprespirant, jer ne odgovara svaki proizvođač svakoj osobi. Takođe, dobar parfem ne mora da bude i skup, posebno danas, kada je toliko dostupnih i trajnih kopija. I ne preterujte sa parfemom. Treba da zamirište lepo, a ne da onesvestite kolege.

Dakle, odelo čini čovek i investicija u vaš izgled i odeću je ujedno i investicija u vaš posao, vas same. Pokažite se kao osoba koja vodi računa o sebi, o tome kako izgleda i to će se sigurno i to dugoročno, pozitivno odraziti na vašu karijeru.

Srećno!

Ana Bojović

ana@preduzetnik.rs