Print Friendly, PDF & Email

Land Rover je nedavno prikazao petu generaciju svojih modela.

Ovaj terenac je imao sedam sedišta, fleksibilnu unutrašnjost, jedinstvenu sigurnosnu opremu i bio je sposoban za savladavanje i najtežih terena. Imao je svežu i privlačnu formu.

Prototip ovog modela je bio Discovery Vision Concept, koji je prikazan na sajmu automobila u New Yorku 2014. godine., a ono što je najinteresantnije da je imao potpunu drugačiju formu u odnosu na svoje prethodnike.

Svetska premijera pete generacije je tempirana na datum održavanja izložbe automobila u Parizu.

Njegova forma predstavlja novu evoluciju trenutno aktuelnog Land Rover dizajna. Vezuje se za aktuelne stilske znakove, ali ih diže na nove, mnogo dinamičnije nivoe. Ima energičnu formu, koja pored mnogih usavršavanja i dalje sadrži stepenastu liniju krova, karakterističnu za sve Land Rover modele. Ovakva konstrukcija se pokazala veoma pogodnom, jer i putnicima na zadnjem sedištu omogućava veliki komfor.

Širina i visina osovine novog modela je skoro u potpunosti bila ista sa dimenzijama osovine Range Rovera, stim da je bio kraći od njega za samo 3 cm. Imao je veliki prostor za putnike. Napravljen je kao model za 7 osoba, a dizajniran tako da i putnici u trećem redu imaju dovoljno prostora za udobno sedenje.

Jedan od najvećih inovacija ovog modela je bilo menjanje drugog i trećeg reda sedišta uz pomoć dugmadi smeštenih na strani prtljažnika ili uz pomoć centralnog touchpada ili putem aplikacije na pametnom telefonu. Spuštanjem sedišta u drugom i trećem redu se dobijao ogroman slobodan prostor (2406 l).

Na centralnom delu komandne table se nalazio ekran od 25 cm InControl Touch Pro infotainment sistema, sa kojim je zamenjen veliki broj dugmadi. InControl Touch Pro je jedan od najsavremenijih sistema na tržištu, a njegove karakteristike su: navigacija od vrata do vrata, potpuna iOS i Android podrška, 3G WiFi). Takođe je bio opremljen i sa 6 priključka od 12 volti i sa 7 USB porta i tako omogućavao putnici nesmetano punjenje svojih uređaja.

Zahvaljujući razvijenom lancu za vožnju i elektronici, Discovery se lako kretao i na nepristupačnim terenima. Bio je idealan i kao vučno vozilo, a napravljen je tako da za sobom može da vuče prikolicu od 3,5 tona.

Zahvaljujući svojoj karoseriji od aluminijuma, bio je lakši od svog prethodnika za 480kg, pa i mnogo pokretniji na putevima.

Biti vlasnik i voziti se ovim modelom predstavlja neopisiv osećaj.

Izvorni link: http://rover.rs/