Print Friendly, PDF & Email

Jedna od najboljih stvari, kada ste sami svoj gazda, jeste sto imate fleksibilan poslovni raspored. Možete uzeti slobodno vreme kada god vam to zatreba, odspavati malo preko radnog dana, a posao nadoknaditi uveče. Bitno je samo da završite posao u roku i vaši klijenti su srećni. Njih ne zanima da li ste radili od 8h do 15h ili ste prespavali dan a uveče odradili posao. Ovaj osećaj slobodne i kontrole je još prisutniji kod online poslova, poput kopirijatera, urednika weba, dizajnera, programera, fotografa, blogera i slično. Dokle god imate laptop i dobru internet konekciju, vaš posao nije ograničen lokacijom, pa samim tim možete otići i na poslovni odmor.

Šta je to poslovni odmor?

U svetu u kom živimo, gde odmor podrazumeva „sve četiri uvis i ne raditi ništa od jutra do sutra“ sam pojam poslovnog odmora, verujem da zvuči zastrašujuće. Ipak, poslovni odmor ne mora da znači da ćete raditi od jutra do sutra. Poslovni odmor ponekada može i biti inspiracija, posebno za fotografe, blogere i slične online poslove. On podrazumeva da nekoliko sati dnevno ili manje, budete produktivni i posvetite poslu.

Naravno poslovni odmor, nije ni baš uvek tako jednostavan i često zahteva dosta pripreme i organizacije, posebno ukoliko putujete sa porodicom ili prijateljima, jer se mogu desiti neočekivane stvari -iznenadni poslovi sa kratkim rokom ili klijenti koji zahtevaju svu vašu pažnju. Zato vam donosimo četiri koraka koji vam mogu biti od pomoći, ukoliko se odlučite za varijantu odmora i posla u jednom.

  1. Uspostavite jasne granice sa prijateljima i porodicom (ali i sa sobom) kako bi bili svesni da će na odmoru biti perioda kada morate da radite i budete produktivni. Ovo će takođe sprečiti pojedince da vas nerviraju ili možda čak i prebacuju jer radite na odmoru i niste u stanju da im pružite punu pažnju. Možda nije loše da na poslovni odmor krenete kolima, jer ćete na taj način imati više kontrole gde idete i šta radite, dok uspostavljate jasne granice u planovima sa prijateljima za vreme putovanja.
  2. Kreirajte poslovno-odmorni sistem sa svojim timom ili zaposlenima. Nisu samo vaši prijatelji i porodica ti koji treba da se prilagode poslovno odmornom sistemu, već i vaše kolege. Obavestite ih unapred o važnosti balansiranja posla i odmora, da ne misle da vas mogu kontaktirati kada god im padne na pamate, dok ste na odmoru. Možda bi bilo najbolje da vi njih kontaktirate u vremenskim terminima koje ste predvideli za rad, a da oni vas kontaktiraju samo u slučajevima nužde. Ovo će vam omogućiti da radite ali i odmarate dosta, a možda ohrabri i vaše kolege na isti potez.
  3. Uvežbajte raspored rada koji planirate da primenite na odmoru. Još jedna dobra stvar kod poslovnog odmora, jeste što ne morate da planirate odmor mesecima unapred kako bi pripremili klijente i zaposlene na odsustvo sa posla. Zato je možda bolje da se odlučite upravo za poslovni odmor, jer onda možete da isplanirate odmor samo nekoliko nedelja ranije. U tom slučaju, zapitajte sebe – Koliko ćete sati dnevno moći da radite na odmoru? Da li ćete radite samo rano ujutro ili kasno uveče? Razmislite unapred o svom rasporedu na odmoru i primenite ga nekoliko puta pre odmora, kako bi videla kako najbolej funkcionišete.
  4. Obavezno uradite istraživanje pre odmora – šta vas sve tamo očekuje, ali i koje vas sve hitne situacije mogu zateći. Na ovaj način nećete se naći u situaciji da propustite neki lep događaj sa prijateljima, na koji vam se baš ide, zbog završnog roka ili nećete biti u panici ako vam nestane internet konekcija u sred važnog posla. Jer, naravno da neće sve teći po planu, ponekada se problemi ispreče poslu i bićete prinuđeni da promenite raspored. Ipak, na ovaj način možete preduprediti mnoge stvari.