BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Naslovna / RAČUNOVODSTVO / Predračun, avansni račun i konačni račun

Predračun, avansni račun i konačni račun

Print Friendly, PDF & Email

U praksi se često pojavljuju nedoumice prilikom diferencijacije predračuna, avansnog računa i računa.

Preračun po funkciji najviše odgovara ponudi i najčešće služi kao osnov za plaćanje roba i usluga koje još nisu isporučene. Kupac može i ne mora izvršiti plaćanje po izdatom predračunu – on je neobavezujući dokument. S obzirom da ne dokumentuje ni jednu nastalu promenu, predračun nije osnov za knjiženje u poslovnim knjigama niti se može koristiti prilikom obračuna PDV obaveze.

Avansni račun je kategorija iz Zakona o PDV-u.

Naime, PDV obaveza nastaje danom prometa roba i usluga koji je oporeziva PDV-om ili danom naplate dobra ili usluge koje će biti isporučene, ako naplata nastaje pre isporuke dobara i usluga. Dakle, pored toga što obveznici PDV-a imaju obavezu obračun PDV u izlaznim računima, imaju obavezu i obračuna PDV-a po svim avansnim uplatama koje nastanu u toku poreskog perioda (meseca ili tromesečja) a za koje neće biti isporuke dobara i usluga u istom poreskom periodu u kojem su avansno plaćene (već će se isporuka realizovati u nekom od narednih perioda). Obračun PDV po osnovnu avansnih uplata vrši se u avansnom računu. Obavezni elementi avansnog računa propisani su Zakonom o PDV-u. Obveznik PDV-a dužan je da izda avansni račun svakom kupcu od koga je primio avansnu uplatu a do kraja poreskog perioda nije isporučio avansno plaćena dobra i usluge. Ukoliko obveznik PDV primi avansnu uplatu a do kraja meseca isporuči dobra i usluge, ne postoji obaveza izdavanja avansnog računa. Prilikom isporuke dobra ili usluge, izdaje se konačni račun u kome se navodi avansni račun po kome su izvršena plaćanja i obračun PDV obaveze. PDV plaćen po avansnom računu, odbija se od ukupnog PDV u konačnom računu.

pitaj racunovodju

Račun je dokaz o nastaloj isporuci dobara i usluga i izdaje se na dan prometa. Račun treba izdati na dan isporuke dobara (dan otpočinjanja slanja – otpreme dobra kupcu) ili, za većinu usluga, poslednjeg dana pružanja usluge. Dan isporuke koji određuje dan kada treba izdati PDV račun kao i obavezni elementi računa uređeni su Zakonom o PDV-u. Račun je dokaz o nastalim promenama na imovini, pa je i osnov za knjiženje u poslovnim knjigama privrednih subjekata.

Piše Marija Đorđić www.alibris.rs

Za vas preporučujemo:

Šta je potrebno za predaju finansijskih izveštaja za 2015. godinu?

Obavezan elektronski potpis za finansijske izveštaje za 2015. godinu  Agencija za privredne registre (APR) obaveštava ...

jedan komentar

  1. Poštovani,
    Kupcu smo poslali ponudu koja glasi na 150.000, on je 10.05 uplatio 50.000, ostatak plaća 02.06-og a robu dobija 03.06. kad pravim avansni račun da li pravim račun na 50.000? kako pravim konačni račun da li na ukupan iznos 150.000 a u napomeni napišem konačni račun na osnovu avansnog računa br…. od dana…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *