BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Naslovna / RAČUNOVODSTVO / Preduzetnik u radnom odnosu-dodatna delatnost

Preduzetnik u radnom odnosu-dodatna delatnost

Print Friendly, PDF & Email

Vrlo često smo u prilici da i pored toga što imamo stalno zapošljenje pokrenemo i neki dodatni posao.Ovakav vid poslovanja preduzetnika zove se dodatna delatnost.Po zakonu o privrednim društvima imate ovu mogućnost.Ipak pre nego pokrenete preduzetničku radnju kao dodatnu delatnost treba razmisliti o sledećim stvarima:

Šta se plaća od obaveza državi?

Preduzetnička radnja koja ima status dodatne delatnosti plaća doprinose za penzijsko invalidske osiguranje (PIO) i porez na dohodak građana.Stopa doprinosa za PIO je 24%  a poreza na dohodak građana 10% sa tim što se plaćaju na osnovicu koja može biti vaša ostvarena dobit ili lična zarada što ćemo objasniti u narednim tekstovima.Ovakav način oporezivanja je malo nelogičan jer doprinose plaćate i u firmi gde ste stalno zaposleni pa ispada da PIO plaćate duplo što je veoma diskutabilno sa stanovišta isplativosti.

pitaj racunovodju

Upravo zbog ovih stvari treba dobro razmisliti da li je isplativije da preduzetničku radnju ipak registrujete na nekog drugog člana porodice jer će za par hiljada dinara njemu ići radni staž i zdravstveno osiguranje dok vi možete normalno raditi kao pripadnik najuže familije.

Inače što se tiče potrebnih papira dovoljno je samo prijaviti poreskoj upravi da ste u radnom odnosu kako bi vas prebacili na oporezivanje iz dodadne delatnosti.

Piše Bojan Bojović

Za vas preporučujemo:

digitalni marketing

Pažnja! Ako želite da vaš biznis ostane tajna, nikako ne primenjujte digitalni marketing!

Digitalni marketing može da otkrije sve o Vašem proizvodu, usluzi, informaciju i rešenju koji nudite ...

38 Komentari

 1. Postovanje,
  Radim kao komercijalista u firmi koja nije moja. Zanima me da li bih mogao da prijavim dopunsku delatnost-muzicko i scensko izvodjenje,koliki iznos poreza bih morao mesecno da placam i da li bih mogao da preko ove dopunske delatnosti prijavim i suprugu?
  Srdacan pozdrav

 2. Postovanje, zaposlen sam kao varioc u jednoj firmi. Zanima me da li je bitno koliko sam dugo prijavljen jer bih hteo da otvorim SZR radnju koja bi se bavila rashladnim uredjajima da mi bude kao sporedna delatnost? Hvala puno

 3. Dobar dan interesuje me da li mogu da prijavim dopunsku delatnost kao auto mehaničar iako već radim kao auto mehaničar u jednoj firmi i koliko bih plaćao porez i da li bih mogao da naplacujem preko računa pravnim licima to jest firmama, hvala unapred.

 4. Pozdrav,
  radim u drzavnoj ustanovi, na neodredjeno vreme. Zanima me kako da prijavim dopunsku delatnost – snimanje veselja kamerom i koliko bi bile mesecne dazbine. Hvala

 5. Poštovani,
  imam pitanje. U radnom sam odnosu i želeo bih da otvorim preduzetničku radnju.
  Imam problem što se tiče nabavke potvrde o zaposlenju u firmi. Da li mi je potvrda neophodna za poresku ili me oni sami traže u bazi. Hvala, Petar

 6. Postovanje,radim kao vozac u gsp-u kao stalno zaposlen.Hocu da otvorim dodatnu delatnost autoprevoznik kombijem do 3 tone.koliko bi placao porez i sve sto treba drzavi..a majka mi je nezaposlena,da li bi porez bio manji ako bih na nju otvorio..u napred hvala

 7. postovani,
  u radnom sam odnosu, ali imam otvorenu firmu preduzetnik kao dodatnu delatnos. porez placan pausalno jer necu preci 6m dinara za tekuvu godinu.
  ono sto je specificno za mene je da u kompaniji u kojoj sam zaposlen cu verovatno za neki mali iznos premasiti 2.2m godisnje i imati neoporezocani deo za koji treba da platim porez za dohodak gradjana.
  ono sto me trenutno zbunjuje da li to znaci da cu imati dodatne troskove kao preduzetnih na za dosadasnje poslaovanje.

  hvala unapred

 8. Mom sinu je ponudjen jedan posao pa me zanima Vase misljenje Naime, ponudjeno mu je da jedan kiosk-lokal bude registrovan na njegovo ime kao vlasnika, jer pravi vlasnik ne zivi u nasoj zemlji, a da sudskim putem, tj overom ugovora, se definisu sve odgovornosti koje bi moj sin imao sto se tice tog posla i lokala. Lokal bi sluzio kao kiosk za prodaju pbrze hrane
  Mene interesuje za koje odgovornosti bi bio odgovoran gospodin koji mu nudi taj posao, a za koje odgovornosti bi bio moj sin, tj da li bi moj sin mogao i krivicno biti odgovoran za bilo koja desavanja u ton poslu, a da ne moze preneti na doticnog, bez obzira na potpisivanje ugovora o takvim situacijama.

 9. Da li ljudi koji imaju ugovor o privremenim i povremenim poslovima mogu da otvore ovakav vid delatnosti?

 10. Dali moz preduzetnik koji je vlasnik str da se zaposli i u drugoj firmi i kako je regulisano placanje doprinosa

 11. Postovani,
  Imam firmu na svoje ime, i hteo bih da se zaposlim u drugoj firmi. Pa pitam na koji bi nacin to mogo da izvedem?

 12. Poštovani,

  Otvorila sam preduzetničku radnju kao dodatnu delatnost (dakle iz radnog odnosa). Sledećeg meseca ću u firmi otvoriti porodiljsko bolovanje. Da li bolovanje moram da prijavim i u preduzetničkoj radnji i na koji način?

  Hvala na odgovoru

 13. Poštovani,
  ja sam zapošljen i prijavljen na minimalcu u jednoj IT firmi, a ostatak plate od te iste firme naplaćujem preko svoje paušalne agencije.

  Da li činim neki prekršaj ovim postupkom?

  Dodatne doprinose takođe plaćam i za tu „dodatnu delatnost“ naravno.

  Hvala na odgovoru
  D

  • Pozdrav Darko, ne činiš nikakav prekršaj, sa tim što iskreni da budemo i ne vidimo neku posebnu računica takvog načina.Nadam se da kao paušalac ste prijavili dodadnu delatnost i da plaćate samo PIO i porez.U svakom slučaju u narednih desetak dana očekujte naš novi servis gde ćete moći da postavite bilo koje pitanje u vezi poslovanja pa možemo dati i jako dobar odgovor i napraviti najbolje rešenje za vaš slučaj.

   • Hvala na odgovoru i čisto da odgovorim i na poslednje, jer će možda značini drugim korisnicima.

    Što se tiče računice ovde, nje možda i nema ali to je više politička nego finansijska odluka. I odluka koji planiram da promenim ali sam se više brinuo za prethodni period da ne dođe neko iz poreske i kaže „a pa ne može to tako i paušal i radiš u istoj firmi koja je u 99% slučajeva jedini klijent te tvoje paušalne agencije“.

    Inače da, plaćam PIO i porez na „dodatnu delatnost“ i u ovom trenutku, još uvek bez rešenja i prijavljen u siromašnoj opštini na jugu, to iznosi oko 9000din, 6500 PIO i 2500 porez ali opet napominjem to je „odokativnom metodom“ poreske i bez rešenja još uvek.

    Doprinosi za minimalac u firmi su ako ne grešim, ugrubo su nekih 15 do 18000din.
    Znači zajedno oko 24 do 27000din i upravu ste da to može verovatno da se smanji i na ispod 20k.

 14. Postovani,
  Imam otvorenu preduzetnicku firmu, na svom imenu, ali preko nje posluju moji roditelji. Zanima me, posto treba da se zappslim da li ja mogu da budem u radnom odnosu u drugoj firmi, koja nema veze s mojom i da li mogu da me prijave u toj firmi, i na koji nacin se onda placaju doprinosi??

 15. Postovani
  Imam svoju firmu i treba da se zaposlim u posti na odredjeno.Da li zakon dozvoljava da imam dodatnu delatnost kada radim u drzavnim ustanovama?Hvala

 16. Poštovani,
  Imam stalno zaposlenje u javnom preduzeću i želeo bih da prijavim dopunsku delatnost pružanja fotografskih usluga.
  Koliki bi mi bili troškovi (PIO i porez na dohodak) i da li su to jedini troškovi.
  Koja je dalja procedura: ugovorim uslugu i klijent (pravno lice) mi uplati iznos na račun za izvršene usluge i ja sve to podižem kao prihod?
  Da li neko plaća još neki porez (PDV ?) ili je to paušalna delatnost, da li moram imati knjigovođu ili voditi knjige, da li mi uplaćen iznos za PIO podiže penzionu osnovicu…

  • Poštovani,nažalost nismo u mogućnosti da u komentaru damo opširne odgovre na pitanja.Preporučujemo vam našu novu novu uslugu koju možete naći na adresi servis.preduzetnik.rs gde za simboličnu sumu godišnje prtplate možete dobiti odgovre na sva poslovna pitanja.

 17. Postovani radim kao majstor u drzavnoj firmi dali bi mogao da otvorim frizerski salon kao dodatnu delatnost hvala

 18. Postovani,zaposlena sam u drzavnoj firmi i pored toga sam prijavila kao dodatnu delatnost firmu za transport a htela bih sada da otvorim radnju za prodaju brze hrane.Interesuje me da li mogu da imam prijavljene dve dodatne delatnosti jer sam vec zaposlena za stalno i sta bi mi se najvise isplatilo.

 19. Imam pitanje. U stalnom sam radnom odnosu u jednoj firmi, i imam agenciju kao dodatnu delatnost za poslove u drugoj firmi. Kakav je postupak da sad i u ovoj firmi gde sam zaposlen za stalno predjem na agenciju. Prvo raskinem ugovor o radu, onda potpisem preko svoje agencije ugovor. Onda bi trebalo da odem u poresku da dostavim da sam odjavljen sa zdravstvenog, i da odem u zdravstveno da se prijavim? Da li ima potrebe ista menjati u APR-u jer mi je agencija izvorno registrovana kao dodatna delatnost?

 20. Poštovani supruga je stalno zaposlena i otvorila je preduzetničku radnju kao dodatnu delatnost. Redovno uplaćuje za PIO i porez na dohodak građana. Možete li mi odgovoriti da li poreska uprava ili neki drugi organ direktno prosleđuje uplate za PIO Penzionom fondu ili to supruga mora da uradi kako bih joj to ušlo u osnovicu za penziono. Unapred hvala i srdačan pozdrav.

 21. Poštovani,
  imam prijavljenu SZR za montažu cent. grejanja, ujedno sam zaposlen u drugoj firmi.
  Ako prijavim nezaposlenu suprugu kao vlasnika, interesuje me koje dažbine u tom slučaju plaćam za sebe kao radnika?
  Hvala najlepše na odgovoru!

 22. Postovani, moja cerka je vlasnik radnje, da li ona moze da se zaposli u drugoj firmi? Konkretno u pitanju je apoteka a ima na svom imenu poslasticarnicu, hvala

 23. Postovani zaposlen sam u firmi za proizvodnju kablova. Da li mogu da osnujem istovremeno taksi firmu i da obavljam obe delatnosti? Unapred hvala. Aleksandar

 24. Poštovani, htela bih da otvorim firmu koja će se baviti šivenjem lezaljki za pse i macke i garderobe za njih, iz radnog odnosa, kolike ce biti moje mesecne obaveze prema drzavi, da li to moze da se pausalno oporezuje i koji je nacin. da sto manje placam poreza i ostalih troskova. Hvala unapred na odgovori.

 25. Pozdrav.
  Radim u skoli.Zaposlen sam na 95% norme u skoli. Interesuje me da li bi mogao da otvorim firmu za prodaju racunarske oprem i opreme za video nadzor kao dodatnu delatnost ili ne? I kakva je procedura oko toga.
  Hvala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *