Naslovna / RAČUNOVODSTVO / Šta je potrebno za predaju finansijskih izveštaja za 2015. godinu?

Šta je potrebno za predaju finansijskih izveštaja za 2015. godinu?

Print Friendly

Obavezan elektronski potpis za finansijske izveštaje za 2015. godinu 

Agencija za privredne registre (APR) obaveštava sva pravna lica i preduzetnike da se finansijski izveštaji za 2015. godinu sastavljaju isključivo u elektronskoj formi i dostavljaju potpisani kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika. Rok za predaju konačnih finansijskih izveštaja Agenciji za privredne registre je do 29.02.2106.

Za efikasnu predaju završnog računa (finansijski izveštaji) potrebno je da:

  • Imate pristup portalu Agencije za Privredne registre
  • Naručite kvalifikovani elektronski sertifikat

potpis

Kako do kvalifikovanog elektronskog potpisa?

Šta je elektronski potpis? Elektronski potpis predstavlja tehnologiju čijom se primenom u sistemima elektronskog poslovanja omogućava provera autentičnosti potpisnika, zaštita integriteta podataka koji se prenose i neporecivost elektronskog potpisivanja date poruke ili dokumenta.

Novonastala obaveza zakonskog zastupnika malih, srednjih i velikih pravnih lica je da na zakonom i podzakonskim aktima propisan način stekne kvalifikovani elektronski sertifikat, i u vezi sa tim mogućnost elektronskog potpisivanja dokumenata.

Prema tome, kvalifikovani elektronski sertifikat (KES) predstavlja Vaš lični potpis u elektronskom obliku. Sa KES-om možete potpisivati sva dokumenta i obrasce za preduzeće, u kom ste zakonski zastupnik, ili dokumenta i prijave u Vaše lično ime.

elektronski potpis

Kvalifikovani elektronski potpis u Republici Srbiji izdaju: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija“, Privredna komora Srbije, Halcom ad i E – Smart Systems doo – ESS CA. O tome za koga se odlučiti i koliko košta izdavanje KES-a smo već izveštavali i možete pogledati ovde.

Aplikaciju za elektronsko potpisivanje dokumenata možete preuzeti sa ovog linka.

finansijski_izvestaji

Pri porudžbini KES-a, korisnici imaju dve opcije:

  • Kvalifikovani sertifikat bez E bank opcije (podržava pristup APR-u, Poreskoj upravi, E-upravi)
  • Kvalifikovani setfikat sa E bank podrškom (podržava pristup Halcom elektronskom bankarstvu, APR-u, Poreskoj upravi, E upravi)

Obe vrste sertifikata se mogu koristiti na svim portalima države, kao i na portalu Agencije za privredne registre, za predavanje godišnjih finansijskih izveštaja.

Za nedostavljanje finansijskih izveštaja na zakonom propisan način pravno lice će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 100.000 do 3.000.000 dinara. Ukoliko je zakonski zastupnik srpskog društva strani državljanin, prethodni uslov za dobijanje elektronskog potpisa jeste postojanje odobrenja privremenog boravka u Republici Srbiji.

Za vas preporučujemo:

Obavezan elektronski sertifikat za predaju završnih računa 2015

Ukoliko predajete završni račun za 2015, Agencija za privredne registre je dala obaveštenje da je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *