Print Friendly, PDF & Email

Poput vaših kvalifikacija i načina na koji obavljate posao, jednako važan utisak na poslu može ostaviti i način oblačenja, odnosno vaš izgled. Premda se dress code razlikuje od firme do firme, svima je jasno generalno pravilo biznis bontona: za dame pokrivena ramena i suknja koja nikad nije kraća od 10 centimetara iznad kolena, kao i dugačke pantalone za muškarce. Međutim, kako ispoštovati dres-kod firme kad je napolju 35 stepeni?

Slažemo se da je ponekada zaista teško da se pronađe prava odevna kombinacija kada je napolju vruće, unutra ledeno, jer klima radi non-stop, a uz sve to još morate izgledati profesionalno. Iako je svima udobnost na prvom mestu, ipak je potrebno izbeći nepotrebne neprijatnosti, ali i neozbiljnost koju možete izazvati. I zato, dok želite biti na konzervativnoj strani oblačenja za posao i poštovati pravila, sigurni smo da svako jutro gubite dobrih 15 minuta razmišljajući o pristojnosti onoga što želite da obučete, a da bude što lagodnije, zbog vrućina.

Zato smo za vas u nekoliko jednostavnih pravila saželi čitavu misteriju pristojnog i nepristojnog oblačenja.

1. Kod kupovine odeće za posao za letnje dane važno je da su materijali što prirodniji, prozračniji i laganiji. Birajte stvari od lana, a izbegavajte sintetiku u kojoj ćete se znojiti. Leti su dozvoljene lagane i lepršave haljine – koje možete izbalansirati s poslovnim cipelama, maramom, bolerom i pravilnim asesoarima. Za muškarce su tu košlje sa kratkim rukavima od što tanjih pamučnih ili lanenih materijala, kako bi sprečili dodatno znojenje.

2. Ove sezone je veoma aktuelan jednodelni kombinezon za dame, koji je istovremeno lagan, prijatan ali i izuzetno nosiv za poslovne prilike u letnjim danima. U kombinaciji s dugačkim ogrlicama izgleda veoma atraktivno.

3. Bela bluza je osnova svakog poslovnog oblačenja, a izgleda izuzetno sveže. Takođe, pamučne majice s dugmićima ili majice s kragnom veoma su prikladne ali i udobne. Naravno, svoj dekolte,  držite u granicama pristojnosti. Dužina suknje ili haljine uvek predstavlja potencijalni problem. Prilikom kupovine i odabira, pripazite da dužina bude do kolena.

4.  Ništa ne izgleda profesionalnije od dobro skrojenog sakoa. Izaberite sako od lana i obucite ga preko recimo bele pamučne majice. U toku pauze ga uvek možete skinuti da se rashladite, a kako smo već rekli, obična bela bluza je uvek IN , u svkoj prilici.

5. Muškarci, u principu, nisu toliko zaokupljeni problemima s odećom. Ipak, dolazak u kratkim pantalonama na posao u mnogim firmama nije dopušten. U tom slučaju izaberite pantalone sa laganijim materijalima. Ali, ukoliko su baš dopuštene bermude,  iskoristite tu prednost. Sa ispeglanom linijom po sredini izgledaće poslovnije.

6. Za muškarce – Izbegavajte i majice kratkih rukava sa predubokim V izrezom. To ume vrlo ružno da izgleda. Ukoliko su majice dopuštene, uvek je dobar izbor neka varijatna polo majice, bez natpisa ili većih aplikacija.