Print Friendly, PDF & Email

Činjenica je da se danas, u modernom dobu u kom živimo, najveći broj poslova obavlja sedeći, pretežno iz kompjuterske stolice! Pa i kada dođemo sa posla, često imamo naviku da se odmaramo tako što se zavilimo u fotelji i gledamo TV ili provodimo vreme za kompjuterom.  Iako smo svi svesni da je štetno dugo sedeti, ipak ne preduzimamo ništa po tom pitanju. Žalimo se na bolove u leđima, mišićma i sl, ali ne tražimo način da ih ublažimo.  Ipak, možda će vas nedavno obavljeno istraživanje pokrenuti.

U Australiji je urađena studija koja ukazuje  na opasnu činjenicu da su ljudi, koji provode mnogo vremena sedeći za radnim stolom ili pred televizorom, pod znatno većim smrtnim rizikom od onih koji sedeći provode samo nekoliko sati dnevno!

Istraživanje je obavljeno na više od 200.000 osoba starosti od 45 i više godina. Utvrđeno je da su oni ispitanici koji su prijavili da sede najmanje 11 sati dnevno, pod 40 odsto većim smrtnim rizikom nego oni koji sede ispod četiri sata dnevno, bez obzira na godine ili to da li su u pitanju vitki ili gojazni ljudi, zdravi ili oni koji od nečega boluju. Australijski tim objašnjava da su prilikom stajanja ili hodanja, mišići nogu konstantno aktivni, što pomaže da se iz krvnog sistema izbace viškovi glukoze i masnoća.

Kako smanjiti rizik?

Ukoliko zbog posla morate da sedite za stolom satima, pravite redovne pauze da bi protegnuli ruke i noge. Takođe, stojite i prilikom telefonskih razgovora ili sastanaka i postarajte se da  štampač ili faks ne budu uz sam sto, nego nešto dalje. Možda zvuči smešno, ali je delotvorno.  Još jedan simpatičan i dvostruko koristan način jeste da pijete dosta vode. Zašto? Da  bi povremeno morali da pravite toalet pauzu.