Print Friendly, PDF & Email

Smartfon je postao nešto sto danas svako ima u svom džepu,

Napredak tehnologije nam je doneo da smartfon već sada menja veliki broj uredjaja bez kojih ranije nismo mogli zamisliti život. Već sada u svom džepu u jednom uredjaju imamo osim telefona i fotoaparat, muzički plejer i internet pretraživač. Naravno prosotra za napredak uvek ima, a budućnost je svetla kada je u pitanju smartfon tehnologija. 

Smartfon bez ivica:

Predstavljanjem prvog iPhone-a 2007 godine telefoni sa ekranom osetljivim na dodir doživljaju veliku ekspanziju i postaju standard, jer ništa ne kontroliše vaš telefon kao prst, dodante tastaure i olovke ipak nisu toliko prijatne za upotrebu, a i olovke se gube za razliku od prsta, zar ne? Vremenom su ekrani postajali sve veći pa se sa prosečnih 3,5 inča sada govori o standardu koji iznosi preko 5. Uz povećanje ekrana rasle su i dimenzije telefona pa tako neki modeli sve teže staju u džep. Koncept telefona bez ivica je sve zanimljiviji i privlačniji. Najdalje otišao kineski proizvođač Xiaomi sa modelom MiMix koji je toliko daleko išao da telefon čak nema ni zvučnike nego vibracijom ispod ekrana stvara zvuk, a prednja kamera se nalazi na čudnom mestu, donjem desnom uglu telefona.

View post on imgur.com

Manje agresivan u tom pogledu je Samsung koji smartfon bez ivica trenutno vidi preko svoje tehnologije edge displeja, gde se ekran preliva preko strana telefona a i na tim ivicama možete postaviti i razne korisne aplikacije i prečice.

View post on imgur.com

Bežično punjenje:

Svima su već po malo dosadili kablovi kojih ima sve više i više i neki cilj je da sve uskoro postane bežično. Kod nekih uredjaja već postoji opcija nazvana bežično punjenje ali to još uvek nije to. Punjač je ipak nekim kablom povezan na električnu mrežu a sam smartfon se puni samo dok stoji na punjaču čim ga podignete dopuna baterije prestaje. Cilj kome se teži je takozvani Tesla koncept bežičnog prenosa(detaljnije objašnjenje možete pronaći ovde: https://en.wikipedia.org/wiki/Wireless_power_transfer) gde će se uredjaj puniti čim kročite u prostoriju gde je instaliran bežični punjač, a za tu varijantu mislim da ćemo morati biti strpljivi još neko vreme.

View post on imgur.com

Savitljivi smartfon:

Savitljivi smartfon je nešto što bi bilo zanimljivo videti u bliskoj budućnosti. Razni koncepti telefona sa savitljivim i zakrivljenim ekranima su već viđeni, što se tiče zakrihvljenih ekrana tu prednost ima Samsung koji je svoju edge tehnologiju doveo do serijske proizvodnje a LG ima svoju Flex seriju sa telefonima koji su zakrivljeni nalik televiziroma sa takvim ekranom. Što se tiče savitljivih smartofna koje bismo mogli da smotamo u rolnu ponesemo sa sobom još smo daleko, sve do sada prestavljeno uglavnom savitljivi ekran koji je priključen na neku kutiju u kojoj je smešten ostali hardver. Na slici ispod je koncept kompanije Lenovo koji je najdalje otišao ali baš i ne izgleda sjajno.

View post on imgur.com

Potpuna glasovna kontrola:

Svi smo nekad gledali filmove uglavnom sa svemirskom tematikom gde glavni likovi razgovaraju sa svojim svemirskim brodom i tako zadaju komande od regulisanja svetla u kabini do navodjenja i pravca  kretanja. Smartfon već sada poseduje opciju glasvnog asistenta, iPhone u svom softveru ima Siri koja se dobro snalazi i nije loš sagovornik za englesko govorno područje, dok androidi koriste Google Now a razvoj veštačke intelegencije polako razvija i novog asistenta koji se zove jako prosto Google Assistant. Od svih funkcija koje očekujemo ova nam je nekako najbliža skoro je tu samo se očekuje dodatni napredak, npr. uskoro se nadamo podršci da smartfon može razlikovati više glasova u istom trenutku i izvršavati naredbe više ljudi.

View post on imgur.com

Izdržljivije baterije:

Baterija je možda trenutno jedina slabija tačka koju smartfon poseduje. Razvoj baterija kao da ne prati razvoj ostalih komponenata pa tako već nekoliko godina imamo standard da koliko god baterije imale kapacitet obično traju jedan ceo dan, ako imate sreće, često se dešava da uz ozbiljnije korišćenje vaš smartfon mora i dva puta u toku jednog dana na druženje sa punjačem. Da li je prošlo vreme litijumskim baterijama i vreme ja za novu tehnologiju ne može se sigurno reći jer litijumske baterije svakako još uvek napajaju naše telefone pa čak i neke mnogo veće stvari kao što je npr. tesla superautomobil, tako da mesta za razvoj svakako ima.

View post on imgur.com

 

I na kraju ali ne i najmanje bitno kao inspiracija za ovaj tekst mi je poslužio  video MKBHD-a koji pričao o ovoj temi a video možete pogledati ovde