Print Friendly, PDF & Email

Jedno od glavnih pitanja za svakog preduzetnika i vlasnika male firme jeste, koji knjigovodstveni program izabrati?
Na našem tržištu postoji veliki broj rešenja koja su se godinama razvijala, takođe primetno je da se sve više sa tradicionalnih rešenja prelazi na „cloud“ softvere koji u neku ruku daju mobilnost i sigurnost, dok sa druge strane imaju velikih problema sa brzinom zbog same internet konekcije. U seriji članaka vršićemo testiranja velikog broja poslovnih softverskih rešenja kako bi vam pomogli da odaberete ono što je vama potrebno.

Osnovni podaci

Jedan od najtrajnijih programa u Srbiji jeste knjigovodstveni program Taur firme Tauryss – infoteh d.o.o.  iz Beograda. Na prvi pogled ovaj softver predstavlja jedno robusno rešenje koje obuhvata sve potrebne module za vođenje kako male tako i velike firme. Proizvođač se odlučio na sistem All in one gde sve što vam je potrebno dobijate u jednom rešenju. Do softvera se lako dolazi, posetom veb strane proizvođača, a demo verziju programa možete preuzeti ovde. Demo verzija je potpuno funkcionalna i traje 30 dana. Nismo primetili da ima nekih posebnih ograničenja u radu. Instalacija programa je potpuno uobičajena za windows i na srpskom je jeziku.

taur poslovni softver

Knjigovodstveni program u radu

Po instalaciji poslovnog softvera prilično smo se lako snašli u radu. Nekada, kada ste naviknuti na rad u negom drugom programu imate problema kako da se priviknete na novi program. Ovakav slučaj kod Taur-a mislimo da nećete imati. Navigaciona dugmad su pregledna i jasna i mogu se koristiti kako uz pomoć miša, tako i uz pomoć tastature. Mislimo da je jednostavnije koristiti tastaturu jer je rad itekako brži. Program radi veoma brzo i primetili smo da je poptuno stabilan i na slabijim mašinama. U dokumentaciji proizvođača smo videli da podržava rad na svim verzijama windows operativnih sistema. Jako dobra stvar je da uz osnovnu licencu dobijate i mogućnost umrežavanja neograničenog broja računara. Ipak ono što je šlag na torti jeste mogućnost da program prenosite i startujete sa bilo kog medijuma (fleš,prenosni disk itd…).Ovu opciju nismo primetili ni kod jednog poslovnog softvera do sada i mislimo da može biti jako korisna.

Funkcije i dokumentacija

Što se tiče samih funkcija knjigovodstvenog programa možemo reći da smo tu jako zadovoljni. Bukvalno ne postoji dokumet koji ne možete naći ili proknjižiti u Taur-u. Program sadrži sledeće module: finansijsko računovodstvo, materijalno robno, blagajna, obračun zarada, delovodniik i finansijska evidencija. Po nama ove funkcije su sasvim dovoljne da pokriju poslovanje ogromnog broja firmi. Takođe, treba napomenuti da Taur radi bez problema i sa fiskalnim kasama i štampačima. Sva knjiženja je moguće sprovoditi ručno ili putem automatskih naloga pa sami izaberite oni što vama najviše pogoduje. Naravno, program poseduje i pisano uputstvo koje možete startovati uz pomoć dugneta F1. Funkcije su potpuno logične i uprošćene, pa samim tim je i kriva učenja prilično jednostavna. Što se tiče izveštaja, Taur sadrži sve zakonski propisane obrasce i više od toga. Pronašli smo veliki broj izveštaja koji mogu biti jako korisni za menadžment, na primer abc analiza, dvostrani pregled kupaca i dobavljača itd. Izveštaji se stalno nadograđuju po željama kupaca.

Taur knjigovodstveni program

Update i održavanje

Posebno želimo pohvaliti sistem nadogradnje i održavanja firme Tauryss Infoteh. Naime, za razliku od većine ostalih programa, ovde bukvalno ne morate imati nikakvog kontakta sa programerom ili drugim licem zaduženim za održavanje, što u našoj zemlji zna biti jako stresno. Da bi nadogradili program dovoljno je da skinete fajl za update koji je non-stop dostupan na na internet portalu firme. Naravno, ukoliko dođe do nekog težeg kvara koji nije baš toliko čest, imaćete i klasičnu tehničku podršku.

Cena

Cena ovog softvera je prilično popularna i iznosi 16.000 dinara na godišnjem nivou, što bi bilo desetak evra mesečno. Ova cena je posebno popularna za računovodstvene agencije, jer Taur nema ograničenja broja klijenata, računara i ostalog. Dakle, potpuno neograničeno korišćenje za jednu pretplatu. Takođe, ne postoji cena fiksnog održavanja što je još jedan plus. Dodatni troškovi mogu jedino biti neka obuka ili posebni zahtevi za doradu.

Nedostaci

Kao i svaki knjigovodstveni program i Taur ima određene nedostatke. Jedan od najbitnijih jeste nemogućnost rada na cloud serverima. Takođe, u nekim trenucima imamo osećaj da je interfrejs malo previše prenatrpan opcijama koje mogu zbunjujće da deluju na korisnika.Isto tako, ne bi bilo loše da firma Taur postavi na portal veći broj video uputstava kako bi korisnici lakše startovali rad u softveru.

Zaključak

Kada rezimiramo sve vrline i mane za ovaj poslovno računovodsveni softver možemo reći da je u svakom slučaju dobro rešenje za male i srednje firme i pogotovo za računovodstvene agencije. Naravno sve ima svoje za i protiv, ali jednostavno za ovu cenu bez skrivenih troškova definitivno se isplati preći na Taur.