Print Friendly, PDF & Email

Potrosaci kod kojih se elektricna energija meri takozvanim mernim grupama na racunu imaju tri glavne stavke za obracun:

-aktivnu elektricnu energiju

-reaktivnu elektricnu energiju

-maksimalnu angazovanu snagu

 

Reaktivna energija moze da se dobije i iz sopstvenih baterija (kondenzatorske baterije). Ugradnjom kondenzatorskih baterija vrsi se kompenzacija reaktivne elektricne energije. Na racunima za elektricnu energiju postoje dve stavke vezane za reaktivnu energiju -reaktivna energija (placa se po jednoj ceni) i prekomerna reaktivna energija (placa se po dvostruko visoj ceni). Pravilnim izborom baterija postize se da se skroz eliminise prekomerna reaktivna energija cime se dobijaju znatne ustede.

Investicija u kondenzatorske baterije jednaka je, okvirno, 5-12 mesecnih iznosa za prekomernu elektricnu energiju. U slucaju placanja na rate, korisnik bez ikakvih ulaganja dobija uredjaj za ustedu elektricne energije. Prvih 6-7 meseci, umesto da elektrodistribuciji placa iznos za prekomernu reaktivnu energiju, placa ratu za uredjaj a posle tog perioda ima cistu ustedu. Elektrodistribucijama takodje pogoduje ugradnja ovih baterija zato sto im se smanjuju gubici koje prouzrokuje reaktivna energija.

 

 

UŠTEDITE ELEKTRIČNU ENERGIJU,

SMANJITE RAČUN ZA STRUJU!

 

KO MOZE DA USTEDI?

Potrosaci koji imaju merenje elektricne energije pomocu merne grupe, odnosno koji na racunu imaju stavke “Reaktivna energija“ i “Prekomerna reaktivna energija“ .

 

Uštede su moguće za sve potrošače koji u pogonima imaju:

  • motore,
  • pumpe,
  • rashladne uređaje
  • neonsko osvetljenje.

 

KAKO SE STEDI?

Reaktvinu energiju potrosac ne mora da “uzima“ od distribucije vec moze da je dobija iz sopstvenih, kondenzatorskih, baterija. Ceo sistem je sistem za kompenzaciju reaktivne elektricne energije.

 

REAKITVNU ELEKTRIČNU ENERGIJU  KORISTITE IZ SOPSTVENIH IZVORA (BATERIJA), I  PLATIĆETE MANJI RAČUN! 

 

ISPLATI SE!

Investicija se u zavisnosti od veličine i složenosti sistema isplati od 6 do 12 meseci. Nakon tog perioda imate čistu uštedu.

Ušteda je vidljiva nakon dobijanja prvog računa za električnu energiju!

Prekomerna reaktivna energija je eliminisana dok se u zavisnosti od slučaja do slučaja drastično smanji i dozvoljena reaktivna energija. Korisnik iz meseca u mesec može da prati isplativost ugradnje sistema za kompenzaciju kroz račun za električnu energiju!         

 

DOBIJATE I:

rasterećenje sopstvene mreže.

Time dobijate mogućnost proširenja pogona novim mašinama bez zamene transformatora i kablova!

 

OBOSTRANA KORIST

Korist od ugradnje imaju potrošači ali i elektrodistribucije! Elektrodistribucije podržavaju ugradnju baterija zato što smanjuju gubitke u prenosu, imaju bolji napon u mreži i rasterećuju sistem.

NAJVEĆU KORIST OD UGRADNJE IMA POTROŠAČ

JER NE PLAĆA PREKOMERNU REAKTIVNU ENERGIJU!

Za više informacija kontaktirajte nas preko:

[contact-form-7 id=“78″ title=“Contact form 1″]