Print Friendly, PDF & Email

Doći do posla danas nije ni malo lako, pa čak i ako nađete isti, pitanje je koliko ćete se zadržati na njemu, posebno ako ste žena koja tek planira porodicu. U nemaštini u kojoj živimo postalo je sasvim normalno da vam na intervjuu za posao postave pitanje da li ste u braku i da li imate dece. Ako su odgovori negativni, uglavnom ste neodgovarajući kandidat, jer očigledno ne možete raditi na poslu i na proširenju porodice. I ne samo to, ukoliko već radite u firmi i zatrudnite u međuvremenu, neretko se dešava da nakon porodiljskog odsustva, bez obzira koliko ste uspešne bile, ipak ostanete bez posla jer ste želele da postanete majka. Ili vam smanje platu i prebace na niže radno mesto.

Dakle, ukoliko želite da postanete majka, trpite diskriminaciju. Evo šta o tome, anonimno, kažu tri žene koje su se našle u ovoj priči.

Poslodavac 1: Majkama posao više nije priroitet

– Nakon porodljskog odustva više nije bilo isto na poslu. Moj poslodavac smatra da žena koja odluči da postane majka, ne može biti dobra na svom radnom mestu kao pre majčinstva. Uprkos pozitivnim komentarima o kvalitetu mog rada, posle porođaja moje obaveze su dosledno erodirale. Kako imam 35 godina i želim još jedno dete, vreme nije na mojoj strani, pa moram da ostanem tu gde sam i da cutim, kako bih moga ponovo da odem na bolovanje.

Poslodavac 2: Nije razgovarao sa mnom 5 meseci

 – Vest da sam u drugom stanju toliko je iziritriala mog šefa da nije razgovarao sa mnom pet meseci. Čak i kada smo bili u istoj prostoriji, komunicirali smo preko druge osobe. Bilo je to bolno iskustvo i nakon porođaja mi je trebalo čak šest godina da bih dobila priliku da napredujem. Poražavajuće je kada znate koliko ste naporno radili da bi došli do određenog nivoa i koliko ste sebe dali firmi i onda izgubite sve to, zbog majčinstva.

Poslodavac 3: Otpustili su me čim su saznali da sam trudna

– Kada sam saznala da sam u drugom stanju, radila sam na važnom projektu u velikoj korporaciiji. Čim su poslodavci saznali da sam trudna i da nosim blizance, iste nedelje sam otpuštena. Vest o majčinstvu rezultirala je otkazom. Jednostavno su mi rekli da je moj projekat gotov. Želela sam da ih tužim, ali nisam mogla to sebi da priuštim. Bilo bi korisno da u ovakvim situacijama postoji neki fond koji bi pomogao trudnicama i porodiljama da se izbore za svoja prava.

Kakva su vaša iskustva?